Külföld

2011.07.13. 10:42

Rendőrverő tinédzserek

Több rendőr megsebesült Belfast északi részén kedden este, amikor a biztonsági erők összecsaptak a protestánsok szokásos éves felvonulása ellen tiltakozó katolikus fiatalokkal.

MTI

A protestáns Orániai Rend minden évben július 12-én több helyszínen felvonulást tart a katolikusok felett 1690-ben aratott győzelem emlékére. Tavaly a rendezvényen 48 rendőr sebesült meg a nacionalista katolikus tüntetőkkel való összecsapások során. Belfastban idén ezért fokozták a rendőri készültséget a menet útvonala körül, a rendbontásra azonban ezúttal is sor került. 

A rendőrség tájékoztatása szerint az Ardoyne nevű katolikus városnegyedben tartott felvonulást ellenző katolikus fiatalok először összecsaptak a protestánsokkal, mire a rendfenntartók vízágyút és gumilövedékeket vetettek be a randalírozók ellen, akik aztán Molotov-koktélokkal és kövekkel viszonozták a hatóság fellépését. A tiltakozó tinédzserek még két autót is lángra gyújtottak. 
Észak-Írország egész területén kedden mintegy 500 felvonulást rendeztek a protestáns győzelem évfordulója alkalmából, Belfaston kívül még több más városból is érkezett jelentés a rendőrség és a nacionalisták közötti összecsapásokról.

A protestáns felvonulások idején rendszeresek az összetűzések a katolikusok és a protestánsok között. Míg előbbiek az Írországgal való egyesülést támogatják, addig az utóbbiak továbbra is Nagy-Britanniához akarnak tartozni. 

Az Orániai Rend, a legnagyobb, nem politikai pártként működő észak-írországi protestáns szervezet, minden nyáron felvonulások százaival emlékezik meg arról, hogy az angol trónra a katolikus II. Jakab elűzése után meghívott protestáns uralkodó, Orániai Vilmos a XVII. században leverte az írországi katolikus lázadást. 
II. Jakab az ír katolikusok körében szított felkeléssel próbálta visszaszerezni hatalmát, ám Orániai Vilmos - innen a rend neve - 1690. július 12-én a Belfasttól délre húzódó Boyne folyó melletti csatában végképp felszámolta a katolikus ellenállást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!