Külföld

2011.07.29. 17:38

Rejtély övezi a lázadók katonai vezetőjének megölését

Bengázi - Gyászolók ezrei vettek részt a líbiai lázadók katonai vezetőjének, Abdel-Fattah Júnisz tábornoknak a temetésén Bengáziban pénteken, miközben továbbra is homály övezi a tábornok meggyilkolásának körülményeit és okait.

MTI

Júnisz tábornok és két kísérője a bregai frontról a kelet-líbiai Bengáziba tartott csütörtökön, s útközben támadták meg és ölték meg őket. A tábornok egyik unokaöccse, Hisám el-Obajdi elmondta, hogy a támadók lelőtték Júniszt, majd átvágták torkát, a holttestet felgyújtották és maradványait Bengázi külterületén dobták ki.

A lázadók katonai vezetőjének meggyilkolása félelmet és zavaradottságot váltott ki Bengáziban. Sokan attól tartanak, hogy halála meggyengítheti a lázadók katonai erejét, és sebezhetőbbé teszi a keleti országrészt. Ugyancsak aggodalomra ad okot az a másik lehetőség, hogy a gyilkosság a lázadók közötti szakadás tanúbizonysága lehet.

Júnisz tábornok halálának körülményei szinte teljes egészében megmagyarázatlanok maradtak. Egyes elemzők szerint Moammer Kadhafi líbiai vezető ügynökei ölhették meg, mások viszont úgy gondolják, hogy saját oldala, azaz a lázadók végeztek vele. Ha az utóbbi igaz, élesen rávilágít arra a mély szakadékra, amely a lázadók táborán belül húzódik a Kadhafitól elpártolók és a Kadhafi-rendszerrel soha együtt nem működők között.

Abdel-Fattah Júnisz évtizedekig állt Kadhafi szolgálatában. Belügyminiszterként februárban pártolt el tőle és állt át a lázadók oldalára, ami olyan reményeket ébresztett a Nyugatban, hogy a növekvő és erősödő ellenzék távozásra tudja kényszeríteni Moammer Kadhafit. Maguk a lázadók vegyes érzelmekkel viseltettek Júnisz iránt: egyesek dicsérték az átállásért, mások viszont gyanakvással fogadták, mint Kadhafi régi szövetségesét. Bengáziban olyan híresztelések terjengtek, miszerint a tábornok titokban tárgyalt Kadhafi kormányával.

Musztafa Abdel-Dzsalíl, a líbiai lázadók Átmeneti Nemzeti Tanácsának vezetője közölte, hogy elfogták annak a kis csoportnak a vezetőjét, amely kitervelte a parancsnok megölését. Arról azonban egy szót sem ejtett, hogy szerinte mi motiválta a tetteseket.

Abdel-Dzsalíl közlése szerint azért hívták vissza a frontról a parancsnokot, hogy bizonyos "katonai ügyekről" kikérdezzék. Néhány órával Júnisz halála előtt a lázadók katonai szóvivője viszont azt mondta, hogy "kihallgatásra" idézték be a tábornokot, mert azt gyanítják, hogy a családtagjai továbbra is kapcsolatot tartottak a Kadhafi-rezsimmel.
Shashank Josi, egy londoni kutatóintézet elemzője szerint egyaránt lehetséges, hogy Kadhafi ügynökei vagy a lázadók ölték meg Júniszt. Ha azonban a lázadók belső leszámolásáról van szó, az megkérdőjelezi az ÁNT, mint partner szavahihetőségét a Nyugat szemében, s megalázná a felkelőket támogató kormányokat.

Nick Witney, egy párizsi kutatóintézet külpolitikai elemzője rámutatott, hogy a Nyugat "egy kis egyszerű válságban" reménykedett, amelyben győz az igazság, ám ez a megközelítés nem számolt Líbia árnyalt törzsi alapú politikájával. "Beletévedtünk valamibe, ami hosszú és mocskos lesz, de nem vagyunk abban a helyzetben, hogy kiszálljunk belőle" - fogalmazott.

Thierry Burkhard ezredes, francia katonai szóvivő közölte, hogy nem várható változás a NATO stratégiájában Júnisz halála miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!