Külföld

2009.11.18. 15:10

Oroszország egyedül kíván csatlakozni a Világkereskedelmi Szervezethez

Oroszország egyedül kíván csatlakozni a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO), a csatlakozási folyamatot azonban össze kívánja hangolni Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal, amelyekkel 2010-ben vámunióra lép - közölte szerdán, az Európai Unió (EU) és Oroszország stockholmi csúcstalálkozóján a brüsszeli orosz nagykövet.

MTI/AP

Vlagyimir Csizov a megbeszéléseket követően újságírók előtt elmondta: "A WTO-csatlakozási tárgyalások gyors előrehaladását és mielőbbi lezárását kívánjuk."
   
Oroszország EU-hoz delegált nagykövete azzal összefüggésben tette egyértelművé országa álláspontját, hogy Vlagyimir Putyin miniszterelnök egy júniusi nyilatkozatában felvetette a közös, orosz-kazah-fehérorosz csatlakozás lehetőségét.
   
Csoportos belépésre a 153 tagot számláló WTO történetében még nem volt példa. Oroszország a legnagyobb WTO-n kívüli gazdaság, csatlakozási tárgyalásai 16 éve húzódnak, és politikai vagy gazdasági fejlemények már többször megakasztották a folyamatot.
   
"A vámunióról szóló megállapodást sokan úgy értelmezték, hogy Oroszország már nem érdeklődik a WTO-tagság iránt, ez azonban koránt sincs így" - mondta a nagykövet. "A vámunió tagjai külön-külön csatlakoznak majd a WTO-hoz, de egy összehangolt folyamat részeként, közös álláspontot képviselve" - mondta Vlagyimir Csizov.
   
A Kazahsztánnal és Fehéroroszországgal kötött megállapodás 2010. január 1-jén lép életbe. Az egymás közti kereskedelmi korlátok lebontását és közös külső vámok bevezetését előíró vámuniós szerződés révén 165 millió fogyasztóból álló piac jön létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!