Külföld

2016.04.05. 20:02

Offshore-botrány: Obama szerint nemzetközi összefogás kell az adóelkerülés ellen

Globális problémának mondta az adóelkerülést Barack Obama kedden, és egyúttal nemzetközi összefogást sürgetett. Az amerikai elnök váratlanul jelent meg szóvivője szokásos napi sajtótájékoztatóján, hogy kifejtse álláspontját a Panamából kiindult offshore-botrányról.

Az elnök szerint bár az offshore-adórendszerek nem törvényellenesek, mégis gondot jelentenek világszerte, mert kihasználják az egyes országokban - így az Egyesült Államokban is - meglévő szabályozási hiányosságokat, kiskapukat.

Ez volt az első alkalom, hogy Obama reagált a Panamából indult és jószerével az egész világot megrázó botrányra.

Az elnök alattomosnak nevezte az offshore-pénzkihelyezéssel történő adóelkerülést, és emlékeztetett arra, hogy ez a kérdés számtalanszor felmerült a G7-es és a G20-as országcsoport csúcstalálkozóin is. Úgy vélte, hogy bizonyos előrehaladás tapasztalható is a különböző országok pénzügyi igazgatásának nemzetközi összehangolásában, együttműködésében.

"Az egyik legnagyobb gondunk éppen az, hogy ezeknek a pénzügyi műveleteknek jó része törvényes" - fogalmazott Obama, s hangot adott - immár nem először - azon meggyőződésének, hogy az Egyesült Államokban is be kell zárni azokat a jogi kiskapukat, amelyek lehetővé teszik az "adóoptimalizáló" cégeknek az offshore ügyleteket. "Nem szabadna megengednünk, hogy az adó elkerülése jogszerű lehessen" - fogalmazott.

Az elnök ugyanakkor üdvözölte Jack Lew pénzügyminiszter hétfői döntését, miszerint új szabályzókat léptetnek életbe, hogy gátat szabjanak a nagyvállalatok adóelkerülési gyakorlatának. Ennek következtében ugyanis az államkincstár - a Fehér Ház becslései szerint - évente mintegy tízmilliárd dollártól esik el.

"Egyedül a kongresszus biztosíthatja, hogy valamennyi törvényi hiányosságot felszámoljunk" - mutatott rá az amerikai elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!