Külföld

2012.04.13. 12:01

Óceánjáró - három hónappal ezelőtt süllyedt el a Costa Concordia

Pontosan három hónappal ezelőtt süllyedt el a Costa Concordia óceánjáró hajó, amelynek roncsa továbbra is a toszkán Giglio-szigeténél hever a tengerben. A harminckét áldozatot követelő szerencsétlenség pontos okait még nem sikerült tisztázni.

MTI

Az európai hajózási szabályok szigorítását sürgette Enrico Rossi, Toscana tartományi elnöke a három hónappal ezelőtti hajókatasztrófa kapcsán rendezett konferencián. Rossi a sajtónak elmondta, hogy olasz-francia együttműködéssel radarrendszert dolgoznak ki a Tirrén-tenger hajóforgalmának ellenőrzésére, hogy a "Costa Concordiához hasonló baleset soha többé ne történhessen meg".

 

 

Negyed évvel azután, hogy az óceánjáró egy sziklának ütközött, péntek reggel pánikot keltett Giglio-szigetén a parttól alig ötszáz méterre megállt orosz felségjelzésű kereskedelmi hajó. Mint kiderült, a hajó menedéket keresett a vihar elől, de a lakosok már a legrosszabbra gondoltak.

Január 13-án este háromnegyed tízkor futott zátonyra a Costa Concordia 4229 személlyel a fedélzetén

Utasok és személyzet közül harmincketten veszítették életüket, közöttük a hajón zenészként dolgozó Fehér Sándor is. Két holttestet nem sikerült még felhozni a tengerből.

A vízben oldalán fekvő hajó átkutatása március végén lezárult, ekkorra ürítették ki a Costa Concordia üzemanyagtartályait is. Áprilisban nevezik meg az óceánjáró roncsának elszállítását végző céget. A hajó eltávolítása akár egy évig is eltarthat. A baleset okait tisztázó és a felelősöket elítélő bírósági tárgyalás kezdeti dátuma még nem ismert: a vád és védelem szakértői július végére fejezik be a hajó fekete dobozának megvizsgálását. Sajtóértesülések szerint a fekete doboz a baleset után két órával lemerült. Eddig kilenc személy, a hajó kapitánya Francesco Schettino és segédtisztjei, valamint a Costa Crociere hajótársaság három vezetője ellen indult vizsgálat. Schettino továbbra is házi őrizetben van. Húsvétkor három órára elhagyhatta Nápoly közeli otthonát.

A Costa Crociere nem hozta nyilvánosságra, hányan fogadták el az általa felajánlott fejenkénti 14 ezer eurós kártérítési összeget. A Costa Concordia áldozatainak rokonai és a túlélők eddig főleg az Egyesült Államokban indítottak kártérítési követelést. Utoljára áprilisban hat olasz túlélő fordult ügyvédhez: a mentésükhöz használt csónakban három holttest is feküdt, akiket a mentők a part felé tartva a vízből emeltek ki. Az életben maradottak szerint ez az élmény jobban megrázta őket mint a hajószerencsétlenség - hangoztatták az újságoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!