Külföld

2009.10.16. 16:58

Nincs egyezség Észak- és Dél-Korea között az újabb családtalálkozókról

Szöul - Nem jutottak dűlőre Észak- és Dél-Korea képviselői pénteken a szétszakított koreai családok újabb találkozóinak megszervezéséről, miután a program folytatásáért cserébe Phenjan a humanitárius segélyek fokozását kérte a déli féltől.

zaol.hu

 "A feleknek nem sikerült áthidalniuk nézeteltérésüket a leendő találkozók ritmusával kapcsolatban", de megegyeztek, hogy folytatják megbeszéléseiket - mondta el a dél-koreai országegyesítési minisztérium egyik illetékese.
   
Az 1950-53-as koreai háború következtében egymástól elszakadt családtagok között kilenc évvel ezelőtt kezdtek először találkozókat tartani. A programot Phenjan függesztette fel közel két éve, mivel a Dél-Koreában elnökké választott Ri Mjong Bak feltételekhez kötötte az északra irányuló gazdasági segélyek nyújtását.
   
"Észak több dél-koreai segélyt kért. Mi azt válaszoltuk nekik, hogy megvizsgáljuk a kérésüket" - mondta el a minisztériumi illetékes a két ország vöröskeresztes képviselőinek megbeszéléséről.
   
Phenjan kedden jelezte, hogy hajlandó tárgyalásokat folytatni a héten Dél-Koreával, a déliek javaslatának megfelelően előbb - szerdán - az árvizek megelőzéséről, majd pedig - pénteken - humanitárius kérdésekről, ezeken belül a koreai háborúban szétszakadt családok újabb találkozóinak megszervezéséről.
   
A szerdai találkozón Phenjan sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a múlt hónapban váratlanul megnyitott egy gátat, aminek következtében a határ déli oldalán rövid idő alatt több mint két méterrel felduzzadt az Imdzsin folyó vize, hat dél-koreai sátorozó halálát okozva. A dél-koreai elnöki hivatal kedvező jelként értékelte az északi nyilatkozatot a kétoldalú viszony több hónapi feszültsége után.
   
A keddi pozitív válasz egy nappal követte Észak-Korea legújabb rakétakísérletét, öt darab rövid hatótávolságú rakéta kilövését, amelyet annak ellenére hajtottak végre, hogy Phenjan meghatározott feltételekkel késznek nyilvánította magát az ország nukleáris leszereléséről 2003-ban kezdett hatoldalú tárgyalások felújítására. Ezeket a tárgyalásokat Észak-Korea egyoldalúan szüntette be, hogy azután folytassa nukleáris kísérleteit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!