Külföld

2016.09.27. 12:29

Németországban megtiltották a Facebooknak a WhatsApp-felhasználók adatainak kezelését

Berlin- Németországban közigazgatási végzéssel eltiltották a Facebook közösségi portált üzemeltető társaságot a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás felhasználói adatainak rögzítésétől és tárolásától.

A Hamburg tartományi adatvédelmi biztos hivatalának keddi közleménye szerint a Facebook nem tartotta be a WhatsApp felvásárlásakor - 2014-ben - tett azon ígéretet, hogy a két szolgáltatás felhasználóinak adatait elkülönítve kezelik. 

A Facebook félrevezeti a felhasználókat és a nyilvánosságot, és megsérti a nemzeti adatvédelmi előírásokat. A WhatsApp-felhasználók  személyes adatait az érintettek felhatalmazása és bármiféle jogszabályi alap nélkül kezeli - áll a közleményben, amely szerint a Facebooknak törölnie kell a WhatsApp felhasználói adatbázisából beszerzett adatokat.

Martin Schemm tartományi adatvédelmi biztos kiemelte: az Európai Unió Bírósága egy júliusi ítéletében megerősítette, hogy a helyi, nemzeti  adatvédelmi előírásokat kell alkalmazni, amennyiben egy vállalkozás az adott országban működő telephelye révén használ fel adatokat, a Facebook-nál pedig éppen a hamburgi képviselet felelős a hirdetési üzletág német nyelvű tartalmaiért.

A tiltó közigazgatási végzés mintegy 35 millió német WhatsApp-felhasználó adatait védit. Nekik kell dönteniük arról, hogy felhasználói profiljukat összekapcsolják-e Facebook-profiljukkal. Ehhez a Facebooknak engedélyt kell kérnie tőlük, és ez nem történt meg - húzta alá az adatvédelmi biztos. Hozzátette, hogy a végzés annak a sok millió embernek az adatait is védi, akiknek elérhetősége szerepel a német WhatsApp-felhasználók kontaktlistáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!