Külföld

2012.03.09. 09:40

Nagy erejű földrengés rázta meg a Csendes-óceán délnyugati térségét

Erős, 7,1-es magnitúdójú földrengés volt pénteken a csendes-óceáni Vanuatu és Új-Kaledónia partjainál - közölte az amerikai földtani intézet (USGS).

zaol.hu

A rengés fészkét (hipocentrum) 36 kilométeres mélységben, a Vanuatu szigetcsoporthoz tartozó Isangeltől 60 kilométerre, az új-kaledóniai Lojalitás-szigetektől mintegy 320 kilométerre északkeletre regisztrálták - tette hozzá az USGS. A földmozgás helyi idő szerint 18 óra után néhány perccel történt. Szökőárriadót nem rendeltek el; sérültekről és károkról nem érkezett jelentés.

Vanuatu több mint 75 vulkanikus szigetből áll. A 12 ezer négyzetkilométeres területű ország az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn található, ahol jellemző az erős szeizmikus aktivitás a földkéreg lemezeinek gyakori összeütközése miatt.

Új-Kaledónia Franciaország 19 ezer négyzetkilométeres tengerentúli területe, amelyet egy nagyobb és több kisebb sziget alkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!