Külföld

2010.12.02. 09:27

Mínusz 47 Celsius-fok Jakutszkban

Moszkva - Jakutföldön is beköszöntött a zord idő, s az idei télen első ízben már el is maradt részlegesen a tanítás a nagy hideg miatt.

MTI

A különleges helyi szabályok értelmében mínusz 45 Celsius-foknál az 1-5. osztályosoknak, mínusz 48-nál az 1-8. osztályba járóknak, és mínusz 50 foknál senkinek nem kell iskolába menni.
   
Csütörtökön reggel Jakutszkban mínusz 47 Celsius-fokot mutatott a hőmérő.
   
A helyzet érdekessége, hogy a helyi rádióadók nem közölnek friss időjárás-jelentéseket, csak előző nap készült előrejelzéseket, mert nem kötöttek szerződést a Jakutföldi Meteorológiai Intézettel, amely csak megfelelő díj ellenében szolgáltatna adatokat. A szülők jelentős része az interneten, a jakutszki repülőtér honlapján tájékozódik az aktuális időjárásról.
   
Oroszország európai területeihez hasonlóan Jakutszkban is szokatlanul "meleg" volt az ősz, november közepén még mínusz 10 fokot mértek az ilyenkor szokásos mínusz 30 helyett. Idén ott is több melegrekord dőlt meg.  
   
Jakutföldön vagy egyébként a föld hidegpólusa is: Ojmjakon településen a nem hivatalos hidegrekordot - mínusz 82 Celsius-fokot 1916-ban mérték, a hivatalos adatok szerint a rekord mínusz 67,7 fok volt 1933-ban.
   
Moszkvában is igazi tél van már: a hosszú, kellemes ősz után már második napja mínusz 20 Celsius-fokot és még hidegebbet mérnek. Ez azt is jelenti, hogy megtisztul a levegő, s mint nagy hidegekben mindig, hét ágra süt a nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!