Külföld

2011.03.22. 13:30

Minszk nyomásgyakorlással vádolja az EU-t és ellenlépéseket tesz

A fehérorosz kormány kedden uniós és amerikai tisztségviselők beutazásának megtiltásával reagált arra, hogy az Európai Unió előző nap újabb fehérorosz tisztségviselőknek tiltotta meg az EU területére való belépést.

MTI

A döntést bejelentő minszki külügyminisztérium azt állította, hogy Brüsszel a szankciók kiterjesztésével a fehérorosz bíróságokra próbál nyomást gyakorolni. A külügyi közlemény szerint a tilalmi listára újonnan felvett személyek között azok a bírók és ügyészek szerepelnek, akik részt vettek a fehérorosz ellenzékiek elleni perekben.
   
"A döntés kísérlet arra, hogy nyíltan nyomást gyakoroljanak egy szuverén ország igazságügyi rendszerére" - jelentette ki Andrej Szavinih szóvivő.
Közlése szerint Minszk válaszlépésként összeállította azoknak az uniós és amerikai tisztviselőknek a névsorát, akik mostantól nem léphetnek be Fehéroroszországba.
   
Nem hivatalos értesülések szerint a listán 150 személy szerepel, közte Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke, valamint Jacek Protasiewicz EP-képviselő.
   
A szóvivő hangoztatta, országa fenntartja magának azt a jogot, hogy korlátozásokkal válaszoljon az uniós és amerikai lépésekre. Szavinih hozzátette, hogy szigorítják a Fehéroroszország területén működő külföldi szövetségek, alapítványok és képviseleteik politikai tevékenységének ellenőrzését. 
Mint mondotta: "Fehéroroszország folytatja kapcsolatait nyugati partnereivel, ugyanakkor az európai és amerikai küldöttségek csak abban az esetben érkezhetnek az országba, ha rendelkeznek a fehérorosz törvényhozás, illetve végrehajtó hatalom meghívó levelével".
   
Az EU idén januárban határozott először a Fehéroroszországot sújtó szankciókról. Ez válasz volt a tavaly december 19-i fehéroroszországi elnökválasztások eredményének meghamisítására és a tüntető ellenzékiekkel szembeni durva hatósági fellépésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!