Külföld

2011.03.16. 10:55

Megsérült a fukusimai atomerőmű egyik reaktorának védőépülete és továbbra is reng a föld

Valószínűleg megrongálódott a Tokiótól északra lévő fukusimai atomerőmű 3-as reaktorának hermetikus védőépülete. A reaktort helikopterről próbálták hűteni de a műveletet felfüggesztették a magas sugárzás miatt.

MTI



Helikopterről próbálták hűteni a fukusimai atomerőmű 3-as reaktorát, de a műveletet felfüggesztették

Katonai helikopterről kísérelték meg hűteni a fukusimai atomerőmű 3-as reaktorát, de a műveletet felfüggesztették a sugárzás magas szintje miatt - jelentette szerdán a Kyodo hírügynökség.

A szerencsétlenség helyszínén korábban felfüggesztették a felszíni hűtési munkálatokat is. A japán NHK televízió szerdán képeket mutatott egy helikopterről, amely a tengerből mert tartályba vizet, és azzal az erőmű fölé repült. Az már nem volt látható a felvételen, hogy a víz lezúdul a tartályból.
   
A védelmi minisztérium egy tisztviselője közölte, hogy a helikopter küldésére szerdán (helyi idő szerint) 16 órakor kaptak parancsot. Hozzátette, hogy ismerik a módját az erdőtüzek eloltásának, de atomerőmű oltásában még nem vettek részt. Ez az első ilyen mentési alkalom, még nem tudni, milyen eredménnyel jár. Mivel rendkívüli helyzetről van szó, a kormány döntött a módszer kipróbálásáról.
   

A Jomiuri Simbun japán lap azt írta, további helikopterek állnak készen, hogy részt vegyenek a műveletben. A reaktor hűtésének ezt a módját azután választották, hogy a sugárzás magas szintje miatt lehetetlenné vált a reaktor elérése a felszínről.
   
A fukusimai atomerőmű egyik tisztviselője kijelentette: a munkások, akiket korábban visszavontak a létesítménytől, visszatérnek. A munkások jelenleg 500 méterre vannak a létesítménytől. A hatóságok szerda reggel a sugárzás szintjének emelkedése miatt határoztak a túlhevült reaktor hűtésének ideiglenes felfüggesztéséről.
   
Az erőművet üzemeltető cég, a Tokyo Electric Power szerdán azt közölte, hogy a 3-as reaktornál kialakult helyzet megoldása a legfőbb, mindennél fontosabb cél. A 4-es reaktor helyzete, ahol korábban tűz ütött ki, a második legfontosabb megoldandó feladat. Az utóbbinál a helyzet rossz - tették hozzá.
   
A négyes reaktor körüli helyzet azt követően vált aggasztóvá, hogy egy robbanás két lyukat ütött annak az épületnek a falában, amelyben az elhasznált fűtőelemeket tároló medence van.
   
A legnagyobb japán erőművállalat azt is közölte, hogy nem biztos abban, mi történik a kettes reaktornál, ahol hirtelen esett a nyomás. Ez azt jelentheti, hogy a reaktort sikerült lehűteni, vagy azt, hogy rés keletkezett a reaktor burkolatán, de azt is, hogy hibás a leolvasott adat. Ugyanennek az atomerőműnek az 5-ös és 6-os reaktorát vízzel árasztják el - közölte az üzemeltető.
   
Edano Jukio kormányszóvivő szerdán azt közölte, hogy a fukusimai atomerőmű körüli húsz kilométeres övezeten túl a sugárzás mértéke nem jelent veszélyt az egészségre.


   
Megsérült a fukusimai atomerőmű egyik reaktorának védőépülete

Valószínűleg megrongálódott a Tokiótól északra lévő fukusimai atomerőmű 3-as reaktorának hermetikus védőépülete - közölte szerdán a japán kormány szóvivője.
Edano Jukio elmondta, "a legvalószínűbb forgatókönyv", hogy gőz szivárgott ki a reaktor belsejéből. Előzőleg tv-felvételeken látni lehetett, hogy sűrű fehér füstoszlop emelkedik az égbolt felé az északkelet-japáni Fukusima-1 atomerőmű 3-as reaktorblokkjából.

Az erőműben súlyos üzemzavarok sorozata következett be azután, hogy pénteken nagy erejű földrengés rázta meg a csendes-óceáni partvidéket, majd szökőár zúdult Mijagi prefektúra területére.
   
A japán kormány szóvivője elmondta, hogy szerdán délelőtt (közép-európai idő szerint hajnalban) rövid időre ezer millisievertre emelkedett a radioaktív sugárzás szintje az erőműnél, ezért a dolgozóknak átmenetileg el kellett hagyniuk a komplexumot. Ez a dózis még nem halálos, de egy adagban rosszullétet okoz. Hírek szerint a 4-es reaktorban viszont olyan nagy a radioaktív sugárzás, hogy senkit nem engednek be oda.
   

A kormányszóvivő közölte, egyelőre nem tervezik újabb lakóövezetek kiürítését. Az atomerőmű 20 kilométeres körzetéből már kiköltöztették az ott élőket. Az erőműtől legfeljebb 30 kilométeres távolságban lakókat felszólították, hogy maradjanak otthon, és tartsák csukva az ajtókat és az ablakokat.

Mindeközben Japánban szerdán immár három 6,2-es erősségű földrengés volt.

A rengés epicentruma a Csendes-óceánban, Honsú szigettől északkeletre, a fészke pedig 33 kilométeres mélységben volt. Amerikai kutatók adatai szerint az epicentrum Mito városától 69 kilométerre délkeletre, míg a fővárostól, Tokiótól 95 kilométerre keletre tehető - közölte az Orosz Tudományos Akadémia földtani szolgálata.

 Március 11-e óta, amikor Honsú sziget keleti részén 9-es erősségű rengés volt, amit szökőár követett, már 37 hatos vagy annál erősebb földrengést regisztráltak. Az ennél gyengébb mozgások száma több százra tehető.

 



A fűtőelemek jelentős része sérült a fukusimai atomerőműben az üzemeltető szerint

A fűtőelemek jelentős része károsodott Japánban a fukusimai atomerőmű két reaktorában - közölte az erőművet üzemeltető tokiói elektromos művek.
Az egyes blokkban az üzemanyag-kazetták 70 százaléka, a kettes reaktorban egyharmaduk sérülhetett a túlhevülés következtében a tájékoztatás szerint.
   
A sérülés jellegéről ugyanakkor nem lehet tudni biztosat - közölte az atomenergia-felhasználás biztonságát felügyelő hatóság. A fűtőelemek részben megolvadhattak, de ki is lyukadhattak - fűzte hozzá Ohgoda Minoru szóvivő.
   
A tengerparti komplexumban a pénteki szökőár következtében megszűnt az áramellátás, ezért leállt a hűtési rendszer. Tartani lehet tőle, hogy emiatt magolvadás következett be, vagyis cseppfolyóssá váltak a fűtőrudak. Ez esetben urán és az egészségre súlyosan káros más hasadóanyagok kerülhettek a környezetbe.
   
Az elmúlt napokban a Fukusima-1 erőmű három reaktorában is robbanás történt. Kedden és szerdán tűz ütött ki a négyes reaktorban, ezeket hírek szerint sikerült eloltani, de kedden radioaktív anyag került a szabadba, és az erőmű környékén, illetve onnan délre átmenetileg jelentősen megemelkedett a radioaktív sugárzás szintje.

 

Korábbi híreink Japánból itt!

 

OLDALTÖRÉS: Üzemzavarok Japán atomerőművekben

 

 

 

Üzemzavarok Japán atomerőművekben 

 2006. március 22. - a Fukui kormányzóságban lévő atomerőmű hármas és négyes reaktorának hulladékmegsemmisítő berendezése kigyulladt. Két személyt füstmérgezéssel kórházba szállítottak. Radioaktív anyag szivárgását nem észlelték.
   
2006. április 11. - Mintegy 40 liter plutóniummal és más radioaktív anyaggal szennyezett víz szivárgott ki a nukleáris fűtőanyagot újrafeldolgozó rokkasói üzem területén, amikor egy robotkar véletlenül kilazította egy vízzel teli tartály elzárócsapját. A légkörbe nem került szennyezőanyag, és senki sem szenvedett sugárfertőzést.
   
2006. május 23. - Lezárták a fukusimai atomerőmű hatos reaktorát, mert meghibásodott az egyik szelepe és a szabadba jutott a sugárszennyezett forró pára. A gőz nem jutott ki az erőmű területéről.
   
2006. augusztus 6. Az ország északi részén üzemelő Fukusima Daicsi atomerőműből jelentéktelen mennyiségű radioaktív gőz szivárgott ki. Környezetszennyezés nem történt.
   
2007. január 15. - Fukui tartományban mintegy 370 liter, nyomokban radioaktív anyaggal szennyezett hűtővíz szivárgott ki a Takahama 1. erőműben, amely 2006 novembere óta nem üzemelt. Sem személyi sérülés, sem környezeti kár nem keletkezett.
   
2007. július 16. - A 6,8-as fokozatú földrengés után tűz ütött ki Kasivazaki város Kariva atomerőművének egyik transzformátorházában, a lángokat mintegy 2 óra alatt eloltották. A földrengés idején a 7 reaktorból 4 működött, de automatikusan leálltak, miután érzékelték az erős földmozgást. Másfél liter csekély radioaktív anyaggal szennyezet víz szivárgott ki a 3 nem működő reaktor egyikéből a Japán-tengerbe. A sugárzás mértéke nem haladta meg a biztonságos szintet, és nem jelentett környezeti veszélyt. - Július 17-én az erőmű vezetői szerint a földmozgás következtében felborult mintegy száz egymásra rakott, alacsony radioaktivitású nukleáris hulladékot tartalmazó tartály, némelyiknek nyitva volt a fedele.
   
2007. szeptember 20. - Tűz keletkezett a Kasivazaki város mellett lévő Kariva erőműben, de nem történt radioaktív sugárzás.
   
2008. június 14. - Földrengés hatására a fukusimai atomerőműben 20 liter radioaktív víz folyt ki két, kiégett fűtőanyagok tárolására szolgáló medencéből, de az erőműből szivárgás nem történt.
   
2008. október 10. - Füstöt észleltek az ország középső részén Tokaimurában található Tokai Daini atomerőműben. A füst egy szilárdhulladék-tároló létesítmény fémhulladék-égető helyiségében fejlődött, de a szabadba nem került ki. Nem történt környezetszennyeződés.
   
2008. november 20. - A Fukui prefektúrában található Mihama erőműbe villám csapott. Emiatt automatikusan leállt két reaktor. A helyi hatóságok közlése szerint sugárzó anyag szivárgását nem észlelték.
   
2011. március 11. - A 8,9-es erősségű pusztító földrengés miatt országszerte 11 atomreaktor állt le automatikusan, s ezzel ideiglenesen kiesett az atomenergia-termelő kapacitás 18 százaléka. A kormány atomenergetikai szükségállapotot rendelt el, mert nem tudták lehűteni a biztonsági okokból leállított Fukusima 1-es atomerőművet. A gondot az okozta, hogy a reaktor hűtőrendszere áramhiány miatt leállt, és a tartalék áramforrás sem működött.
   
2011. március 12. - A földrengés nyomán a fukusimai 1-es atomerőmű közelében radioaktív céziumot mutattak ki. Később gázrobbanás történt a Tokiót árammal ellátó atomerőműben. Négy dolgozó megsebesült, amikor a hűtési folyamatban használt hidrogén berobbant. Az erőműből radioaktív gőz kerül ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!