Külföld

2011.03.17. 15:41

Megnyílt a lipcsei könyvvásár

Több mint 2100 kiállító részvételével megkezdődött csütörtökön a lipcsei könyvvásár; a huszadik alkalommal megrendezett seregszemle mintegy háromszáz helyszínén mintegy 1500 író tart majd felolvasást.

MTI

Az idei könyvvásár a Balkán irodalmát mutatja be, középpontjában Szerbia áll. Szerbia meghívásával régóta tartó projektjét folytatja a lipcsei könyvvásár, 2007-ben Szlovénia, 2008-ban pedig Horvátország volt az irodalmi szemle díszvendége. "Azóta is nagyobb figyelmet szentelünk ezen országok irodalmának. A könyvvásár megnyitja számukra az utat a német könyvpiac felé" - mondta el korábban Oliver Zille, a vásár igazgatója.
   
Szerbia hatvan szerző legújabb műveit mutatja be, közülük harmincat most először fordítottak le német nyelvre. A szerb kulturális minisztérium ugyanis a Traduki európai irodalmi hálózattal közösen a szerb művek német nyelvű fordítását támogató programot indított. Szerbiát képviseli majd többek között Bora Gosic, David Albahari és Végel László, Újvidéken élő vajdasági magyar író.
   
A vajdasági magyar írók, a délvidéki származású, Budapesten élő Radics Viktória, Toldi Éva, Tolnai Ottó és a Svájcban élő, óbecsei származású Melinda Nadj Abonji részvételével pódiumbeszélgetést is tartanak, az est moderátora Dalos György Berlinben élő magyar író lesz.
   
A korábbi évekhez hasonlóan idén is a gyermek- és ifjúsági irodalom foglalja el a kiállítási felület egynegyedét. A gyermek- és ifjúsági irodalom mintegy 130 képviselője érkezik szerte a világból a könyves seregszemlére.
   
A vasárnapig tartó rendezvényen első alkalommal külön termet szentelnek a hangjátékoknak, ahol két tucat hangjátékkiadó, színpad és ülőhelyek várják a hallgatókat. A különterem programjában élő előadások, beszélgetések és ismert "felolvasókkal", vagyis színészekkel való találkozók szerepelnek - közölték a szervezők. A rangos könyvvásáron már több mint egy évtizede külön szekciója van a hangoskönyveknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!