Külföld

2015.08.06. 14:48

Még keresik a Líbia partjainál történt hajóbaleset túlélőit

Egyre kevesebb a remény, de a Szicíliai-szorosban csütörtökön is keresték még annak az egy nappal korábban történt balesetnek a túlélőit, amelyben felborult és elsüllyedt egy migránsokat szállító hajó a Földközi-tengeren.

Sárközy Júlia/MTI

Előző nap közel négyszáz túlélőt és huszonöt holttestet emeltek ki a tengerből, de túlélők - legnagyobbrészt a polgárháború elől menekülő szíriaiak - beszámolói szerint akár hat-hétszázan is lehettek a bárkán. Feltételezések szerint sokan bent rekedtek az elsüllyedt hajó rakterében és a hajóval együtt a tenger mélyére merültek.

A túlélők között 55 nő és 26 gyermek van. A túlélőket és a holttesteket is csütörtökön szállítják a szicíliai Palermóba.

A bárka Líbiából kelt útra és az észak-afrikai partoktól valamivel több mint tizenöt kilométerre borult fel. A vízbe esett embereknek elsőként egy közelben levő ír hajó és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet nyújtott segítséget. Az MSF két saját hajóval pásztázza a Földközi-tengert, hogy azonnal segítségére tudjon sietni a tengeren átkelő migránsoknak.

Az MSF beszámolója szerint a felborult hajó majdnem azonnal elsüllyedt. A baleset helyszínén a tengeren számtalan gazdátlan mentőmellény úszik. A mentőmellényeket az emberkereskedők adják fel a migránsokra, akik azonban nem tudják őket megfelelően használni, és gyakran lecsúszik róluk.

Az olasz hatóságok csütörtökön őrizetbe vettek egy 46 éves tunéziai férfit a dél-olaszországi Reggio Calabriában. Azzal vádolják, hogy a tengerparti városba néhány napja érkezett közel négyszáz fős migránscsoportot szállító hajó kormányosa volt. A férfi az olasz partokra való megérkezés után a hajó utasának adta ki magát, de az általa szállított emberek beszámolói alapján az olasz rendőrség azonosította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!