Külföld

2015.01.15. 09:02

Meg akarta támadni az amerikai kongresszust egy férfi

Letartóztattak szerdán egy ohiói férfit, aki arra készült, hogy támadást intézzen az amerikai törvényhozás ellen Washingtonban.

Pogár Demeter/MTI

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy fedett ügynöke azt követően akadályozta meg a tervet, hogy az illető, Christopher Lee Cornell két M-15-ös félautomata karabélyt és 600 lőszert vásárolt, tanulmányozta a csőbomba-készítés módszereit, valamint előkészületeket tett arra, hogy az amerikai fővárosba utazzon.

Az ügyre vonatkozó bírósági dokumentumokból kiderült: Cornell érdeklődést mutatott az iránt, hogy szövetségre lépjen az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel. A férfi azt tervezte, hogy csőbombákat robbant fel a Capitoliumon, majd halomra lövi az általa "ellenségnek" tekintett, menekülő honatyákat és kongresszusi személyzetet.

Állítása szerint kapcsolatban állt külföldi személyekkel, de nem kapott tőlük utasításokat. A támadást az IÁ nevében akarta elkövetni. A férfi Raheel Mahrus Ubaydah álnéven az IÁ egyik támogatója volt a Twitteren. Ihletője bevallottan a Jemenben 2011-ben amerikai drón által megölt, amerikai állampolgárságú, szélsőséges imám, Anwar al-Awlaki volt.

Az FBI szerint a 20 éves, cincinnati illetőségű Cornell, akit hivatalos személy meggyilkolásának kísérletével és erőszakos bűncselekmény céljából való fegyverbirtoklással vádoltak meg, a felkészülés szakaszában nem jelentett közvetlen veszélyt a lakosságra.

Cornell letartóztatását követően az FBI és a belbiztonsági rendőrség figyelmeztetette a helyi rendőrségeket: az Egyesült Államok területén élő erőszakos szélsőségesek várhatóan a jövőben is kísérleteket tesznek majd arra, hogy külföldi terrorszervezetek, köztük az IÁ támogatására terrorcselekményeket kövessenek el az ország területén. A terrorcsoportok pedig a maguk részéről angol nyelvű közösségi oldalak segítségével próbálják majd terjeszteni erőszakos üzenetüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!