Külföld

2011.02.16. 18:41

Már Egyiptomból is érkeztek menekültek Olaszországba

Közel száz egyiptomi illegális menekült érkezett két csónakon Olaszországba szerdán, miközben Európában egyre nő az aggodalom a tömeges arab bevándorlás veszélye miatt - közölte a genfi központú Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

MTI

Mindkét csónak Szicília szigetén kötött ki, az egyikben 66-an utaztak, köztük tíz feltételezett kiskorú. A másik, kisebb bárka 30 menekültet szállított, akik közül csak négyen voltak idősebbek 18 évesnél. Szakértők szerint ugyanakkor még korai lenne kijelenteni, hogy tömeges kivándorlásra kell számítani Egyiptomból.
   
A Szicíliától délre, az afrikai partok közelében található, s szintén Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetére eddig több mint 5300 tunéziai menekült érkezett a januári zavargások óta, amelyek következtében lemondott és külföldre menekült az évtizedek óta uralkodó elnök, Zin el-Abidin ben Ali. Egyiptomban 18 napig tartó tüntetések után múlt pénteken lemondott a hatalomról Hoszni Mubarak államfő.
   
"A változások mindig is fellendítették a migrációt, mivel ez egy olyan pillantnak tűnik az emberek számára, amikor maguk körül is megváltoztathatják a dolgokat" - mondta az IOM szóvivője, Jemini Pandya. "Csak azért, mert a nép megbuktatott egy diktátort, az emberek nem fognak hirtelen munkát találni, vagy nem lesznek képesek eltartani a családjukat" - hangsúlyozta Pandya, majd hozzátette, hogy egy rezsim összeomlása mindig nagyobb esélyt teremt az elmenekülésre.
   
Az olasz hatóságok eddig  26 embert vettek őrizetbe, akik az elmúlt napokban a menekülteket szállító különböző csónakokat irányították, és lefoglaltak 41 bárkát. Az IOM és az ENSZ információi szerint az embercsempészek 2500 tunéziai dinárt (1750 dollár) kértek a menekülni kívánóktól a Tunézia és Lampedusa közti rövid útért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!