Külföld

2011.02.06. 18:59

Magyar hegymászót ölt meg a hólavina a Magas-Tátrában

Egy magyar hegymászó meghalt, kettő pedig súlyos sérüléseket szenvedett vasárnap délután a Magas-Tátrában - közölte a magas-tátrai hegyi mentőszolgálat.

MTI

Jozef Janiga, a mentőszolgálat igazgatója szerint a tragikus baleset a Lomnici-csúcs alatt történt, ahol négy magyar hegymászót temetett be egy hólavina. A negyedik magyar hegymászó sérülései könnyebbek.

A magyar hegymászók a Lomnici-csúcson tett túráról ereszkedtek le a Kartárik völgykatlanba. A négy magyart a lavina a völgy felső részében érte, majd legörgette őket egészen a völgy alsó felébe. A sérültek mobiltelefonon azonnal segítséget kértek. A helyszínre 12 hivatásos és önkéntes mentő vonult ki. A mentési munkálatok az esti órákig tartottak. 

A két súlyos sérült végtagcsont-töréseket szenvedett. A mentők a helyszínen első segélyben részesítették, majd szánkón a Kőpataki-tóhoz szállították őket, ahonnan pedig drótkötélpályán vitték le Tátralomnicba. A könnyebben megsérült magyar hegymászó zúzódásokat szenvedett, s a mentők kíséretében saját lábán tette meg az utat a Kőpataki-tóhoz. A magas-tátrai hegyi mentőszolgálat kimutatása szerint az idei téli idényben ezen a helyen ez már a harmadik lavina.

Tavaly január elején három tapasztalt magyar hegymászót sodort el a lavina a Magas-Tátrában. A magyarok akkor a Kopki hegygerincen ereszkedtek lefelé a Dracia Dolinka elnevezésű völgybe (Sárkány-völgyecske). Sikerült kiásniuk magukat a hó alól, ám súlyos végtag- és gerincsérüléseket szenvedtek. Az egyik sérült lábfejét később amputálni kellett. A Magas-Tátrában évente több mint egytucatnyi személy veszti el életét.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!