Külföld

2017.04.21. 05:29

Lövöldözés volt Párizs központjában, ketten meghaltak (frissítve)

Lövöldözés volt csütörtök este Párizs központjában, a Champs-Élysées-n, a Franklin D. Roosevelt metrómegállónál, a Marks & Spencer áruház közelében.

Egy rendőr és a támadója meghalt. Két másik rendőr megsebesült a lövöldözésben - írja a BBC.

A francia belügyminiszter szóvivője elmondta: a támadó este 9 körül egy autóból kiszállva, automata fegyverrel nyitott tüzet a rendőrökre, egyiküket azonnal meg is ölve. A támadó elmenekült, és lövéseivel még két rendőrt megsebesített, mielőtt a többi rendőr lelőtte volna. A szóvivő azt mondta: célzottan a rendőrökre támadtak.

A lapok mindegyike megjegyzi: az eset mindössze néhány nappal az eddigi legszorosabb eredménnyel kecsegtető választások előtt történt. Az összes jelölt és a jelenlegi miniszterelnök is kifejezte részvétét és szolidaritását a Twitteren.

Az ügyben a terrorellenes ügyészség is vizsgálatot indított, az elkövető lakását pedig már csütörtök este átkutatták a hatóságok. Rendőrségi források szerint a lövöldöző nem volt ismeretlen a hatóságok előtt - írja az MTI. A BBC hozzáteszi: a támadó korábban már írt olyat a Telegram üzenetküldő rendszerben, hogy rendőröket szeretne ölni.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, amely szokatlan gyorsasággal jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, csütörtökön késő este tudatta: "Abu Juszuf, az Iszlám Állam belga katonája" követte el a merényletet. Francia rendőrségi források csütörtök este arról beszéltek, hogy korábban már szélsőségesként azonosították a későbbi támadót.

Francois Hollande francia elnök úgy nyilatkozott, hogy a körülmények terrortámadásra utalnak. Bejelentette, hogy péntek reggel összeül a nemzetbiztonsági kabinet.

 

Frissítés:

A sérült rendőrök állapota javult.

A francia rendőrség egy második gyanúsítottat keres a csütörtök esti párizsi lövöldözéssel kapcsolatban – közölte a francia belügyminisztérium szóvivője. A merénylő agyonlőtt egy rendőrt, kettőt pedig megsebesített, mielőtt a biztonsági erők végeztek vele a Champs-Elysées-n.

Pierre-Henry Brandet elmondta: a belgiumi biztonsági szervek azonosítottak egy második személyt az esettel összefüggésben, és jelzést küldtek a francia hatóságoknak. Beszámolt arról is, hogy a két sérült rendőr közül az egyik állapota súlyos, de már mindketten jobban vannak.

Jerome Bonet rendőrségi szóvivő elmondta, több ezren voltak a Champs-Elysées-n, amikor a merénylő tüzet nyitott, a hatóságok gyors beavatkozása egy nagyobb vérontást akadályozott meg. (APReuters)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!