Külföld

2016.03.21. 16:29

Lengyelország: megkezdődött az egyik legnagyobb pénzügyi botránnyal kapcsolatos per

Több mint hároméves ügyészségi eljárás után, szigorú biztonsági intézkedések mellett és egy hamisnak bizonyult bombariadó után megkezdődött hétfőn Gdanskban az utóbbi évek egyik legnagyobb lengyelországi botrányát kiváltó, a piramisjáték szervezésével gyanúsított Amber Gold befektető cég pere.

Az első tárgyalás kétórás késéssel indult egy utóbb hamisnak bizonyult bombariadó miatt. A gdanski kerületi bíróság legnagyobb tárgyalótermében zajló tárgyalás fővádlottja az Amber Gold alapítója, a büntetett előéletű Marcin Plichta és felesége, Katarzyna.

A házaspár 2009-2012-ben a nemesfémekkel kereskedő Amber Gold pénzintézetet vezette, mely 6-16,5 százalékos évi kamattal járó befektetési szolgáltatásokat ajánlott, és mintegy 19 ezer ügyfél több mint 851 millió zloty értékű (62 milliárd forint) vagyonát kezelte. Az Amber Gold 2012-ben csődöt jelentett, az ügyfelek közül csak mintegy 3 ezren tudták visszaszerezni közel 291 millió zloty (21 milliárd forint) összértékű befektetéseiket.

Plichtáék az Amber Goldnál befektetett eszközökből többek között a pénzintézet összeomlása előtt csődöt jelentő OLT Express fapados légitársaságot finanszírozták. Emellett saját fizetésként 18,8 millió zlotyt (1,4 milliárd forint) számoltak el.

9000 ezer oldal, 19 ezer kihallgatott tanú

A csaknem 9 ezer oldalnyi vádirat a hűtlen kezelés mellett egyebek között pénzmosás vádját is tartalmazza. Marcin Plichtát összesen négy, feleségét tíz bűnügy elkövetésével vádolják, melyek miatt mindkettőjükre 15 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A védelem az ügyészségi eljárás során már kihallgatott 19 ezernyi tanú újbóli meghallgatását követeli. Felperesként a lengyel pénzügyi felügyeleti bizottság (KNF), valamint - a kárt szenvedettek részéről - 9 személy lép fel. A bíróság egyelőre összesen 12 tárgyalást tervez, ezeket március és április folyamán tartják.

Tuskot is belekeverték?

Az Amber Gold ügyével kapcsolatban 2012-ben Donald Tusk neve is felmerült, mivel a cég által ellenőrzött OLT Express légitársaságnál az akkori lengyel kormányfő, az Európai Tanács jelenlegi elnöke fiát, Michalt alkalmazták PR-tanácsadóként. Donald Tusk akkor elhatárolódott az ügytől. Azt közölte a sajtóval, ő azt tanácsolta fiának, hogy tartsa távol magát a "problematikus múltú" emberektől.

A lengyel sajtókommentárok felvetették: Tusknak titkosszolgálati információk alapján már korábban tudomása lehetett az Amber Gold üzelmeiről, de erre csak fiát figyelmeztette, miközben ugyanezt elmulasztotta megtenni az utóbb csalás áldozataivá vált kisbefektetők ezreivel. A kormányfő azzal védekezett, hogy a cégre vonatkozó kifogásait csak médiaértesülések alapján fogalmazta meg.

A 2014-ben kitört lengyel lehallgatási botrány során nyilvánosságra került hangfelvételek egyike azonban Marek Belka jegybanki elnök nyilatkozatát rögzíti, melyből kiderül: Belka az Amber Gold csődje előtt személyesen is figyelmeztette a kormányfőt a cég gyanús tevékenységére. A lengyel ügyészség a lehallgatási botrányban érintett összes köztisztviselőről tavaly megállapította, hogy nem lépték túl hatáskörüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!