Külföld

2011.02.20. 11:22

Legyen vége a mészárlásnak!

Líbiai muzulmán vezetők felszólították a biztonsági erőket, hogy vessenek véget a polgári lakosság lemészárlásának.

MTI

Az al-Dzsazíra katari székhelyű hírtelevízió jelentése szerint kormányellenes tüntetők tucatjait ölték meg a rendfenntartó erők Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban. A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet úgy tudja, hogy az egyiptomi és a tunéziai eseményeken felbátorodott ellenzékiek tüntetéseinek három napja alatt legalább 84 embert öltek meg. Az Independent on Sunday című liberális angol magazin azt írta, hogy akár a kétszázat is elérheti a halottak száma Bengáziban.
    A lázadások fő helyszíne a Tripolitól mintegy ezer kilométerre keletre fekvő Bengázi és környéke, de az internetes közösségi portálokon megjelent bejegyzések tanúsága szerint a fővárosban és a nyugati Nálút városban is voltak kisebb összecsapások és lövöldözések. Az al-Dzsazíra vasárnap közölte, hogy a tüntetők által elfogott biztonságiak egy része külföldi zsoldosnak bizonyult.
   
A véres leszámolás nyomán mintegy ötven líbiai vallási személyiség, értelmiségi és idős törzsi vezető vasárnap felhívást adott ki, amelyben felszólították a biztonsági erők tagjait, mint muzulmánokat, hogy hagyják abba az öldöklést, mert "az ártatlan emberi lények meggyilkolását" tiltja Isten.
   
Líbiai megfigyelők szerint nem valószínű egy egyiptomi stílusú, az egész országot átfogó lázadás, mert az évtizedek óta hatalmon lévő Moammer Kadhafi a kőolajból származó busás jövedelmeknek köszönhetően kezelni tudja a szociális problémákat, emellett az ország nagy részén továbbra is nagy tiszteletnek örvend.
   
Sir Richard Dalson, Nagy-Britannia volt líbiai nagykövete az Independent on Sundaynek adott nyilatkozatában úgy vélte, hogy Kadhafinak nehezére esne engedményeket tennie a politikai túlélés érdekében. Szerinte a líbiai rendszer a minden vagy semmi elv alapján áll az eseményekhez.
   
Bengáziból egymásnak ellentmondó hírek érkeznek.
   
Szemtanúk független forrásokból nem ellenőrizhető beszámolói szerint a városban teljes a káosz, a tüntetők átvették a hatalmat, a rendfenntartó erőket beszorították a parancsnoki központba. A tömeg megrohamozta, kifosztotta és felgyújtotta a rendőrőrsöket, a kormányzati épületeket és a bankokat.
   
Biztonsági források viszont azt állították, hogy Bengázi 80 százalékát ellenőrzés alatt tartják. Egy kormánypárti helyi lap beszámolója szerint a rendőrök és katonák önvédelemből lőttek és öltek meg 24 embert pénteken, amikor a tüntetők megrohamozták a rendőr-főkapitányságot és a laktanyát.
   
Törökország repülőgépeket küld vasárnap Bengáziba, hogy evakuálja a Líbiában dolgozó több száz török állampolgárt. A Turkish Airlines első repülőgépe már reggel felszállt Isztambulból, s a nap folyamán még további két járatot indítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!