Külföld

2011.02.16. 07:38

Környezetvédők győzelme: Japán felfüggesztette a bálnavadászatot

Környezetvédők határozott fellépése miatt Japán felfüggesztette déli-sarkvidéki bálnavadászatát, és azt fontolgatja, hogy hazahívja a bálnavadász flottáját.

MTI

A japán hajók december elején indultak útnak az Antarktisz felé, de rögtön a nyomukba eredt a Sea Shepherd nevű harcias környezetvédelmi szervezet hajója, és üldözőbe vette a japán flotta bázishajóját. A tokiói halászati hivatal egyik illetékese közölte szerdán, hogy a környezetvédők zaklatása miatt, biztonsági megfontolásokból felfüggesztették a déli-sarkvidéki bálnavadászatot. Azt sem zárta ki, hogy a tervezettnél korábban hazahívják a hajókat.
   
Japán hajók évente több száz bálnát ejtenek el a Déli-sarkvidéken, hivatalos magyarázat szerint "tudományos" céllal, a kereskedelmi bálnavadászatra ugyanis moratórium van érvényben.
   
Egy másik környezetvédő szervezet, a Greenpeace szerint Japán már korábban döntött az idei vadászati szezon lerövidítéséről, de nem a Sea Shepherd zaklatása miatt, hanem azért, mert már túl nagy mennyiségű bálnahúst halmoztak fel. Szato Junicsi, a szervezet egyik aktivistája közölte: "informátoraink arról tájékoztattak bennünket, hogy az ezer bálna elejtésére kitűzött hivatalos cél teljesítése már csak azért sem lehetséges, mert a bálnavadász flotta bázishajója az eddig elejtett ceteknél több tárolására nem képes".
   
A déli-sarkvidéki japán bálnavadászatot különösen Ausztrália ellenzi. Canberra korábban déli vizeit a bálnák védett övezetévé nyilvánította, és már hosszú ideje lobbizik a nemzetközi szervezeteknél amellett, hogy tiltsák be a bálnavadászatot. Ausztrália tavaly nyáron bejelentette: a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordul az Antarktisz vizein folytatott japán bálnavadászat miatt, mert véget akar vetni "a tudomány álcájával" végzett, valójában kereskedelmi célú bálnavadászatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!