Külföld

2009.12.17. 17:08

Kleopátra elsüllyedt palotájának egy darabját találták meg a tengerben (fotóval)

A Kleopátra egyiptomi királynő elsüllyedt palotájához tartozó egyik templom kilenctonnás pilonját emelték ki az észak-afrikai ország régészei csütörtökön a Földközi-tengerből.

MTI/AP

Az oszlop hosszú évszázadokon át pihent a tengerfenéken, annak a palotának a részeként, amely egykoron Alexandriában állt és egy földrengéssorozat nyomán csúszott a tengerbe az időszámításunk szerinti IV. században.
   
A kiemelt pilon Ízisz istennő templomának bejáratánál állt, most azonban egy nagyszabású víz alatti múzeum központi darabja lesz. A tervek szerint a különleges múzeum az elsüllyedt várost mutatja be.


Búvárok és búvárrégészek egy hatalmas daru, valamint kötelek segítségével emelték ki a kilenctonnás és közel 2,3 méter magas oszlopot, amelyet lerakódás és hínár borít. A kiemelésnél Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára is jelen volt.
   
Ízisz víz alatt pihenő temploma legalább 2050 éves, de elképzelhető, hogy még régebbi. A templom része volt annak a palotakomplexumnak, amelyből az időszámításunk előtti I. században Kleopátra, korábban pedig a Ptolemaiosz-dinasztiához tartozó felmenői irányították Egyiptomot.
   
Kutatók a kilencvenes évek óta vizsgálják a víz alatti épületeket, Ízisz templomát görög régészek azonosították 1998-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!