Külföld

2016.01.27. 11:09

Kiváló állapotban fennmaradt Artemisz és Apollón szobrokat tártak fel Krétán

Páratlanul jó állapotban fennmaradt Artemisz- és Apollón-szobrokra bukkantak a Kréta északnyugati részén fekvő Haniában lévő Aptera régészeti lelőhelyen.

A két kisméretű szobor magassága mintegy 54 centiméter. A Hold és a vadászat istennőjének, a nők és a gyermekek védelmezőjének szobrát rézből munkálták meg, ikertestvére, Apollón szobra márványból készült - adta hírül a Greek reporter görög napilap honlapja.

A görög istennő egyben a krétai Aptera védelmezője is volt. Kiváló állapotú szobra, amely egy négyzet alakú réztalapzaton áll, Artemiszt rövid, légies tunikában ábrázolja, amint éppen kilőni akarja nyilát. A görög lap szerint az istennő szemének írisze hangsúlyozására felhasznált fehér anyag látványosan jó állapotban maradt fenn.

A görög mitológiában ikertestvére Apollón szobra egyszerűbb, teljes ellentéte a védelmező istennő energikus képmásának. A szobor ugyanakkor csodálatos művészi kivitelezés, készítője a vörös színt is felhasználta - olvasható a honlapon, amely közzétette a szobrokról készült felvételeket is.

Szakemberek szerint valószínű, hogy mindkét szobrot valamelyik Krétán kívüli művészeti központból szállították a görög szigetre azzal a céllal, hogy egy római kori luxusrezidencia oltárát díszítsék. Az első becslések szerint mindkét szobor a késő első században, a második század kezdetén készülhetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!