Külföld

2015.08.11. 13:36

A Lendva-hegyen épülő kilátó tájidegen volta miatt elrontja a csodálatos természeti panorámát

Lendva-hegy – Gyakorlatilag elkészült a Lendva-hegyen épülő, több mint ötven méter magas kilátótorony és a szeptember elejére tervezett átadásnak nincs akadálya.

Gyuricza Ferenc

Az építési munkálatok – a parkoló térkövezését is beleértve – már befejeződtek, jelenleg a belső terek, az ott kialakítandó helyiségek csinosításán dolgoznak még. Az átadási-avatási ünnepséget szeptember 2-ra tervezi az önkormányzat.

Korábban már írtunk arról, hogy egy kilenc emeletes, eredetileg hatvan méteresre tervezett, de az időközbeni módosítások után már csak 53 és fél méter magasba nyúló kilátótorony kialakításába fogott a határon túli magyar kisváros önkormányzata.

Az 53 és fél méter magasságú Vinarium-torony két legfelső szintjén nyitott és zárt kilátótereket alakítottak ki Fotó: Gyuricza Ferenc

Az időközben Vinarium elnevezést kapott kilátótoronytól elsősorban az idegenforgalom további fellendülését várják Lendván, hiszen a nyolcadik emeleten kialakított zárt, valamint a kilencedik emelet nyitott kilátóteréből a pannon vidék, azaz a szlovén-horvát-magyar határmenti térség teljesen átlátható lesz, de kedvező időjárási körülmények között akár több száz kilométerre is ellátni majd a toronyból.

A beruházás ellenzői szerint viszont éppen az a legnagyobb hátránya a toronynak, hogy tájidegen volta miatt elrontja azt a csodálatos természeti panorámát, ami miatt a Lendva-vidéket a pannon régió egyik legvonzóbb turisztikai célpontjának tartották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!