Külföld

2011.02.13. 18:45

Kiadták az USÁ-nak az emberrablás kísérletével gyanúsított magyart az osztrák hatóságok

Kiadtak az osztrák hatóságok az Egyesült Államoknak egy, a tengerentúlon emberrablási kísérlettel gyanúsított magyar férfit - közölte vasárnap az osztrák bűnügyi rendőrség, egy sajtóértesülést megerősítve.

MTI

Az Österreich című osztrák lap értesülése szerint a férfit még január 20-án átadták az amerikai hatóságoknak. K. Istvánt Ausztriában is bűncselekménnyel gyanúsították. Miután nem találtak megfelelő bizonyítékot ellene, kiadták az Egyesült Államoknak - erősítette meg egy rendőrségi illetékes az APA osztrák hírügynökségnek.
   
A 70 éves K. Istvánt tavaly októberben fogták el Bécsben nemzetközi elfogatóparancs alapján. A férfi és három társa ellen az Egyesült Államokban az a gyanú, hogy el akartak rabolni, meg akartak zsarolni és meg akartak ölni egy Los Angeles-i üzletembert.

A bécsi magyar konzulátuson az MTI érdeklődésére közölték, hogy tudomásuk van a letartóztatásról.
   
A Fox News amerikai hírcsatorna az amerikai Szövetségi Nyomozóirodára (FBI) hivatkozva arról adott hírt tavaly novemberben, hogy az ausztriai K. István, a 64 éves K. László, valamint a Magyarországról érkezett 35 éves B. Attila és 36 éves S. Zsolt a Los Angelesben ékszerboltokkal és marihuána gyógyszertárral rendelkező Vadim Shapiro elrablására szövetkeztek (Kaliforniában engedélyezett a marihuána gyógyászati célú forgalmazása). Az FBI szerint a bűncselekményt K. István tervelte ki, aki Shapiro elrablásához maga is illegálisan be akart jutni az Egyesült Államokba.
   
A banda azért bukott le, mert K. István Los Angelesben egy olyan személlyel vette fel a kapcsolatot, aki az FBI informátorának bizonyult. Az FBI úgy tudja, Shapirót az elrablása után arra akarták volna rákényszeríteni, hogy adja át páncélszekrénye kulcsait, amelyben 5 millió dollár értékű ékszert és készpénzt.
   
Az osztrák hatóságok és az FBI tavaly Bécsben közös sajtótájékoztatón ismertették a letartóztatás részleteit. A férfit október 30-án vették őrizetbe volt felesége bécsi lakásában. A gyanúsított egyedül volt ott, ellenállást nem tanúsított. Az osztrák és az amerikai bűnüldöző szervek mint rendkívül veszélyes bűnözőt jellemezték a férfit.
   
K. István korábban sem volt ismeretlen az osztrák hatóságok előtt. Az 1969-es bécsi rablótámadásnak annak idején gyanúsítottja volt, de a vádemeléshez nem volt elég bizonyíték ellene. Miután akkor nem állt rendelkezésre DNS-azonosító technika, tavalyi letartóztatása után megpróbáltak DBS-mintát venni az akkori bizonyítékokról, de sikertelenül - közölte a rendőrségi illetékes. A bécsi hatóságok K. István elfogásakor azt sem zárták ki, hogy a férfi további bűncselekményekben is érintett lehet, ezért adatait több másik nyomozással is egybevetették.
   
Az Egyesült Államok törvényei szerint a fővádlott K. István 60 évig terjedő szabadságvesztést kaphat, a többiekre kiszabható börtönbüntetés maximuma 20 év.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!