Külföld

2009.07.02. 04:35

Kardcsapás hadművelet: amerikai tengerészgyalogosok Afganisztánban

Washington - Az amerikai tengerészgyalogság masszív támadást indított csütörtök hajnalban Afganisztán déli részén a tálib lázadók ellen.

zaol.hu

Harci helikopterek támogatásával mintegy négyezer tengerészgyalogos és hatszázötven afgán katona, illetve rendőr lendült támadásba Hilmend tartományban, hogy kifüstölje a lázadókat a Hilmend folyó völgyében fekvő településekről még az augusztus 20-ra kitűzött elnökválasztás előtt.
    
Larry Nicholson dandártábornok közölte, hogy a Kardcsapás fedőnevű művelet a háború új szakaszának legnagyobb és leggyorsabb akciója. A múlt héten brit erők hasonló harci küldetéseket folytattak a lázadók ellen Hilmend és az ugyancsak dél-afganisztáni Kandahár tartományokban.
    
Dél-Afganisztán a lázadók fellegvárának számít, s Hamid Karzai államfő igyekszik megszerezni az itt élő pastu törzsek támogatását a közelgő választáshoz. A táliboknak bőséges anyagi forrást biztosító ópiumtermelés jelentős része Hilmendre koncentrálódik, a Hilmend folyó völgyét búzamezők mellett mákültetvények borítják. 
    
Barack Obama amerikai elnök március végén hirdette meg új Afganisztán-stratégiáját, amelynek alapján több amerikai katonát küldenek az országba, és nagyobb pénzügyi segélyt nyújtanak Pakisztánnak. Obama az afganisztáni és a pakisztáni tálib lázadást tartja az Egyesült Államok biztonságát fenyegető legnagyobb veszélynek, ezért nem Irakot, hanem Afganisztánt tekinti a terrorizmus elleni küzdelem fő frontjának. 
    
A Pentagon 21 ezer katonát vezényel augusztus 20-ig Afganisztánba, és az amerikai katonai kontingens létszáma az év végére eléri a 68 ezret. Az utóbbi két hónap alatt 8500 tengerészgyalogost dobtak át Hilmend tartományba.


Forrás: MTI/AP/Reuters/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!