Külföld

2009.10.19. 12:32

Kalózok áldozata lett egy kínai hajó

Brüsszel - Kalózok kerítettek hatalmukba egy kínai felségjelű teherhajót hétfőn az Indiai-óceánon - közölte az Atalante elnevezésű európai uniós kalózellenes haditengerészeti misszió.

MTI/AP

A kalózok a Seychelles-szigetektől 550 tengeri mérföldre északkeletre, Szomália partjaitól 700 tengeri mérföldre keletre csaptak le a teherhajóra.
   
Szomáliai kalózok múlt csütörtökön már elfoglaltak egy szingapúri bejegyzésű konténerszállító hajót a Seychelles-szigetektől északra, ami arra utal, hogy a tengeri rablók felújították tevékenységüket a szomáliai partoktól nagyon távol eső térségben.
   
Ez egyben arra is utal, hogy a kalózok a jelek szerint távoztak az afrikai országhoz sokkal közelebb eső Ádeni-öbölből, ahol már hadihajók védik a világ legforgalmasabbjai közé tartozó tengerhajózási útvonalakat. A kalóztevékenységnek ettől keletre történő áthelyezéséhez hozzájárult az is, hogy a monszunidőszak véget ért, így ismét nyugodt az óceán.
   
A múlt csütörtöki támadás előtti helyzetet tükröző adatok szerint szomáliai kalózok négy külföldi hajót és 111 matrózt tartanak fogva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!