Külföld

2011.04.06. 19:04

Kadhafi levélben kérte Obamát a NATO légi csapásainak leállítását

Moammer Kadhafi líbiai vezető szerdán egy háromoldalas, emelkedett és hivatalos hangú, de ugyanakkor csapongó és hibás angolsággal megírt levélben kérte Barack Obama elnököt, hogy állítsa le a NATO Líbia ellen folytatott légi hadműveletét.

MTI

 Kadhafi arra kérte az amerikai elnököt, hogy állítsa le az "egy fejlődő ország kis népe ellen vívott igazságtalan háborút".
   
"Ön olyan ember, akinek van elég bátorsága ahhoz, hogy beszüntessen egy rossz és elhibázott akciót. Biztos vagyok benne, hogy ön képes vállalni az ezzel járó felelősséget" - hangzott az április 5-ével, Tripoliban keltezett levél, amelyet először az amerikai külügyminisztériumba juttattak el, s azt onnan azonnal továbbítottak a Fehér Háznak.
   
Kadhafi a levélben a világbéke szolgálatára, az amerikai és a líbiai nép barátságára, a terrorizmus elleni gazdasági és biztonsági együttműködésre kérte Obamát, hogy "örökre tartsa távol a NATO-t a líbiai ügytől".
   
Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője megerősítette, hogy az elnöki hivatal megkapta Kadhafi levelét, de egyelőre elutasította a tűzszünetre vonatkozó kérelmet.
   
"Az elnök által támasztott feltételek világosak" - jelentette ki Carney, aki szerdán elkísérte Obamát New York-i látogatására. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a tettek és nem a szavak számítanak.
   
A levélben Kadhafi azt írta, hogy hazájának inkább erkölcsi, mint fizikai értelemben ártott a NATO hadművelete és hogy egy demokratikus társadalmat nem lehet rakétákkal és repülőgépekkel felépíteni. A líbiai vezető megismételte azt az állítását, hogy ellenségei az al-Kaida terrorszervezet tagjai.
   
A levélben Kadhafi egyszerre "gyermekünk"-nek és "kegyelmességed"-nek is nevezte Obamát akinek nevét így írta le: Baraka Hussein Abu Oumama. Az önmagát "a forradalom vezetőjének" tituláló líbiai diktátor reményét fejezte ki, hogy az amerikai elnöknek 2012-ben sikerül majd újraválasztatnia magát és hangoztatta, hogy nem táplál ellenérzéseket vele szemben.
   
"Mindezek ellenére ön a gyermekünk marad, bármi történt is. Továbbra is azért imádkozzunk, hogy ön továbbra is az USA elnöke maradjon. Arra törekszünk és reméljük, hogy győzelmet arat az új választási kampányában" - írta a líbiai vezető.
   
Kadhafi szerint Líbiát meg kell hagyni a líbiaiaknak az "Afrikai Unió" keretében. A líbiai vezető szerint országa már 1986-ban is egy Ronald Reagan akkori elnök által "igazságtalanul" elrendelt "közvetlen katonai fegyveres agresszió" célpontja volt. (Reagan elnökként egyébként "a Közel-Kelet veszett kutyájaként" emlegette Kadhafit.)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!