Külföld

2012.05.14. 16:09

Kaczynski: Hitler álmodott ilyen Lengyelországról

A végső romlás szakaszába jutott a lengyel politikai kultúra – állapította meg Bogdan Lis, a Newsweek Polska című politikai magazin vezető szerkesztője hétfőn az ellenzék vezéralakjának, Jaroslaw Kaczynskinak Hitlert említő kijelentésére reagálva.

MTI

Kaczynski a  nyugdíjreformról lefolytatott pénteki parlamenti szavazáson kijelentette: Donald Tusk miniszterelnök politikája miatt a társadalom "elérte azt a szintet, amelyet Hitler álmodott meg Lengyelország számára".  Tusk "szégyennek" nevezte a konzervatív Jog és Igazságosság Pártja (PiS) vezetőjének hasonlatát.    

A szócsata azután kezdődött, hogy Kaczynski tagadta azt az állítást, amely szerint testvére, a repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski elnök is felemelte volna a nyugdíjkorhatárt. Erre egy ismeretlen képviselő a két politikus egykori napi telefonbeszélgetéseire célozva bekiabált: "Miért nem hívod fel?" A PiS vezetője Tuskot tette felelőssé a durvaságért, a vita egyre inkább elfajult.    

Emellett a szejmben azért is feszült volt a hangulat, mert a Szolidaritás szakszervezet tagjai körbefogták az épületet, így tiltakozva a nyugdíjkorhatár 67 évre emelése ellen.

Az RMF FM rádióadó hétfői beszámolója szerint a tüntetők rátámadtak Tusk liberális Polgári Platformjának (PO) egyik képviselőjére, aki megpróbált áthaladni a blokádon. A PO egy másik törvényhozója egy PiS-közeli riporterrel került összetűzésbe, akinek kameráját "Tűnj innen!" felkiáltással lökte félre.    

A liberális és a konzervatív média egymásra mutogat az elszabadult indulatok miatt. A lengyel értelmiség eközben attól tart, hogy a Szolidaritás valóra váltja ígéretét, és a júniusi labdarúgó Európa-bajnokság idején is megmutatja, mennyire nem ért egyet a kormány politikájával, kellemetlen helyzetbe hozva ezzel Lengyelországot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!