Külföld

2011.08.17. 12:46

Juscsenko terhelő vallomást tett Timosenkora

Terhelő vallomást tett szerdán a kijevi bíróságon Viktor Juscsenko volt ukrán elnök egykori miniszterelnökére, a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt Julija Timosenko ellenzéki vezetőre.

MTI

Juscsenko azzal vádolta meg egykori szövetségesét, majd vetélytársát, hogy "politikai" okokból Ukrajna számára kedvezőtlen szerződéseket írt alá, és zsákutcába juttatta az orosz importgáz áráról folytatott tárgyalásokat.

"Oroszországnak oroszbarát vezetőre volt szüksége. ( ) A nemzeti érdekeket felváltották a politikai okok" – vélte a volt elnök, értésre adva, hogy Timosenko Moszkva érdekében cselekedett.

Juscsenko szerint Oroszország először Kijev számára elfogadható (1000 köbméterenként 250 dolláros) árat ajánlott, de Timosenko elutasította az ajánlatot. Az orosz fél ezután nem volt hajlandó Kijevvel tárgyalni, majd megemelt árat javasolt – mondta a volt elnök. A Naftohaz ukrán és a Gazprom orosz gázipari vállalat végül 450 dolláros áron kötötte meg a szerződést.

Juscsenko felszólította a bíróságot, tanúként hallgassa ki Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt és Alekszej Millert, a Gazprom elnökét is.

A vádlott a volt elnök vallomása alatt rezzenetlen arccal jegyzetelt és nem kívánt kérdéseket feltenni a tanúnak.
"Nem értek egyet a tanú kijelentéseivel. Nem akarom, hogy leszámolás legyen itt" – jelentette ki. "Ítélkezzen róla az Úr" – tette hozzá.

Juscsenko testőre, szóvivője, valamint volt tanácsadója társaságában jelent meg a bíróságon. A volt elnöki tanácsadó szintén tanú a perben.

Amikor belépett a tárgyalóterembe, Timosenko hívei "Szégyen!" kiáltásokkal fogadták. Juscsenkót, akinek a mandátuma alatt a kapcsolata alaposan megromlott Timosenkóval, a volt kormányfő támogatói távozásakor kifütyülték és árulónak nevezték.

Az exelnök, aki a héten tért vissza egyesült államokbeli nyaralásából, először nem volt hajlandó megjelenni a tárgyaláson az Ukrajinszka Pravda című hírportál szerint.

Juscsenko és Timosenko a 2004-es "narancsszínű forradalommal" került – elnökként, illetve kormányfőként - a hatalom csúcsaira, legyőzve az akkori hatalom jelöltjét, Viktor Janukovics jelenlegi államfőt. A Juscsenko-Timosenko társbérletet szüntelen konfliktusok jellemezték, aminek köszönhetően 2010-ben Janukovics revánsot vehetett és megnyerhette az elnökválasztást Timosenkóval szemben.

Mihajlo Sorin ügyész közölte: a vád nem szándékozik oroszországi tanúk meghallgatását kérni a Timosenko-perben.

Az augusztus 5. óta előzetes letartóztatásban lévő Timosenkót azzal vádolják, hogy 2009-ben a kormány jóváhagyása nélkül engedélyezte az orosz gázimportról szóló szerződések aláírását, így a vádlók szerint a szerződésekben szereplő vételár túl magas lett, így az Kijev számára előnytelen volt. A főügyészség szerint a szerződések aláírásával Timosenko mintegy 200 millió dolláros kárt okozott az ukrán államnak.

A szerződéseket, amelyekről Timosenko és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő személyesen tárgyalt, Juscsenko kormánya bírálta és kilátásba helyezte a lemondását.

Timosenko Janukovics politikai megtorlásának tartja az ellene folyó pert, az elnök munkatársai pedig a korrupció elleni harccal indokolják az eljárást.

Timosenko őrizetben tartása éles bírálatokat váltott ki világszerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!