Külföld

2010.12.21. 12:20

Jaroslav Kaczynski kételkedik abban, hogy fivérét temették el a Wawelben

Jaroslaw Kaczynski, az április 10-i repülőszerencsétlenségben elhunyt lengyel államfő, Lech Kaczynski ikertestvére kételkedik abban, hogy fivére maradványait temették el április 18-án a krakkói királyi várban, a Wawelben.

MTI

"Nagyon erős okom van azt hinni, hogy nem minden maradvány, amelyet megmutattak nekem, a testvéremé, aki nagyon hiányzik nekem" - mondta hétfőn a politikus, a konzervatív ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, volt kormányfő.
   
Felhívta a figyelmet arra, hogy a szmolenszki baleset helyszínén még felismerte fivére holttestét, de a temetéskor már teljesen felismerhetetlen volt a tetem, s olyan ember földi maradványai voltak a koporsóban, aki egyáltalán nem hasonlított a testvérére. Ráadásul a koporsóban egy tábornoki egyenruha volt a holttest mellett, holott a néhai államfő soha nem volt tábornok, és nem viselt tábornoki váll-lapot - mutatott rá Jaroslaw Kaczynski.
   
A baleset körülményeit vizsgáló lengyel katonai ügyészség korábban cáfolta, hogy Lech Kaczynski holtteste mellett katonai egyenruha lett volna. Az ügyészség szerint semmi kétség nem férhet hozzá, hogy az államfőt egyértelműen  azonosították, s a Wawel-székesegyház kriptájában egy szarkofágban az ő és felesége, Maria földi maradványai nyugszanak. Krzysztof Kwiatkowski igazságügy-miniszter is kijelentette, hogy az azonosítás az előírásoknak megfelelően történt.
   
A lengyel államfőt és feleségét szállító lengyel kormánygép április 10-én zuhant le az oroszországi Szmolenszk közelében. A balesetben életét vesztette az elnöki házaspár és további 94 személy, köztük számos lengyel politikai, katonai, gazdasági, egyházi vezető.
   
Egyes áldozatok hozzátartozói aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy esetleg nem szeretteik maradványait kapták meg az orosz hatóságoktól, s ezért exhumálás követelését fontolgatják. Jaroslaw Kaczynski közölte, hogy sem ő, sem fivére lánya nem döntött még arról, hogy követeljenek-e kihantolást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!