Külföld

2016.05.23. 10:57

Isztambuli csúcs - Erdogan: a humanitárius válság megoldásához közös felelősségvállalás szükséges

A nemzetközi menekültválság, valamint a világ többi pontján folytatódó humanitárius krízishelyzetek megoldásához az országok közös felelősségvállalására van szükség - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Isztambulban, az ENSZ védnöksége alatt első alkalommal megrendezett Humanitárius Világ-csúcstalálkozót (World Humanitarian Summit) megnyitó beszédében.

Szerémy Tamás/MTI

A válságkezelés jelenlegi rendszere elégtelen - hangsúlyozta a török államfő. A világ csak szemléli, ahogyan gyerekek halnak meg. A terheket csak néhány ország cipeli. Az a gond, hogy a kellő vakcinát sem tudjuk biztosítani - sorolta.

Erdogan kiemelte, hogy amíg a szíriai polgárháború 2011-es kitörése óta Törökország hárommilliónál is több migránst fogadott be, és több mint 10 milliárd dollárt költött a menekültek ellátására, addig a nemzetközi közösség hozzájárulása az ügyhöz alig 455 millió dollárt tett ki.

Recep Tayyip Erdogan felhívta a figyelmet: a jelenleginél sokkal több energiát igényel, hogy Szíriában véget lehessen vetni a nemzetközi jog megsértésének. "Nem hagyjuk futni a véreskezű diktátorokat, nem hagyjuk büntetlenül az emberiség ellen elkövetett vétkeket" - mondta, egyúttal leszögezte, hogy országa "soha nem fogja bezárni kapuit azok előtt, akik a bombázások miatt menekülnek, bárkik is legyenek".

A Humanitárius Világ-csúcstalálkozón közel 60 ország állam- és kormányfői vesznek részt. Isztambulba utazott Angela Merkel német kancellár, Joe Biden amerikai alelnök, valamint Pietro Paolin bíboros, vatikáni államtitkár, s jelen van Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is. A kétnapos, több mint ötezer résztvevőt számláló fórum célja, hogy megvitassák, milyen intézkedéseket kellene elfogadni a konfliktusok, a környezeti válságok és a szegénység okozta drámai humanitárius helyzetek megoldására.

A csúcs helyszínén Merkel és Erdogan megbeszélést folytat az EU-török menekültügyi megállapodás végrehajtásáról.

Yigit Bulut, Erdogan egyik tanácsadója ugyanakkor hétfőn a TRT Haber török állami hírtelevízió élő adásában kijelentette: Törökország kész felfüggeszteni minden megállapodását az Európai Unióval, a vámuniót és a menekültválság közös megoldásáról szóló egyezményt is beleértve, ha a közösség továbbra is kettős mércét alkalmaz Ankarával szemben, és nem tartja be ígéreteit. Ha az EU továbbra is így viselkedik, akkor Törökország a közeljövőben nagyon radikális lépésekre kényszerül - mondta.

Bulut kijelentése összecseng Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter azon korábbi nyilatkozatával, amelyben a tárcavezető kifogásolta, hogy schengeni vízummentességet élvez számos olyan ország, amely még csak nem is jelölt uniós tagságra.

Az elnöki tanácsadó arról is beszélt, hogy Törökország leendő gazdasági modellje a védelmi ipart teszi meg központi elemének, és annak termelésén alapul majd. A kormány attól függetlenül tartja magát ehhez, hogy az alakuló kormányban kik kerülnek az illetékes minisztérium élére - hangoztatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!