Külföld

2015.07.16. 13:51

Illegális bevándorlás - Horvátország 550 migráns befogadásáról döntött

Horvátország két éven belül 550 Európai Unión kívüli menekültet fogad be, hogy a többi tagországgal együtt könnyítsen a Görögországra és Olaszországra nehezedő, jelentős migrációs nyomáson – erről csütörtöki ülésén döntött a horvát kormány.

Kriják Krisztina

Ranko Ostojic belügyminiszter kijelentette: "ez a válaszunk azokra a humanitárius katasztrófákra, amelyek az utóbbi időben a Földköz-tengeren történnek". Horvátország ezzel a lépéssel hozzájárult az EU-ra gyakorolt nyomás enyhítéséhez, mindenekelőtt Olaszország és Görögország megsegítéshez, ahová nagy számú nemzetközi védelmet kérő menekült érkezik a harmadik világból - mondta.

Kiemelte: a kormány az EU-tagállamok vezetőinek júliusi megállapodásában vállaltaknak tett eleget, amely szerint 40 ezer, Olaszországban és Görögországban tartózkodó migráns önkéntes áthelyezéséről és 20 ezer EU-n kívüli országokban lévő menekült betelepítéséről hoztak határozatot a résztvevők.

Horvátország 150 menekültet fogad az EU-n kívülről és 400 bevándorlót Olaszország és Görögország tehermentesítése keretében. A kormány létrehozott egy tárcaközi munkacsoportot is az elhelyezéssel és a beilleszkedéssel kapcsolatos feladatok megoldására.

Bár Horvátország EU-tag, mégsem célállomás a bevándorlók számára. 2004 óta közel 5000 ember kért menekültstátust, és közülük mindössze 150-en kapták meg.

Sajtóhírek szerint jelenleg is mindössze százötven menedékkérő tartózkodik a Zágrábban és a főváros közeli Kutina városában berendezett szállásokon, családok is, de főleg felnőtt férfiak.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök korábban azt mondta, Horvátország megérti a menekültek szenvedéseit, és kész arra, hogy befogadjon egy kisebb létszámú bevándorló csoportot, de azt is hozzátette, hogy az országnak vannak korlátai, amelyeken nem tud túllépni.

A horvát rendőrség az MTI-nek korábban eljuttatott tájékoztatásában azzal számolt, hogy amennyiben a magyar kormány megépíti a kerítést a magyar-szerb határon, várhatóan nőni fog a szerb és bosnyák zöldhatáron Horvátországba átkelni akaró illegális migránsok száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!