Külföld

2011.03.23. 13:51

Hihetetlen, de legalább kétmilliárd Föld lehet galaxisunkban

Kétmilliárd "Föld" lehet a Tejútrendszerben - számították ki az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA csillagászai az ügynökség bolygóvadász űrteleszkópjának, a Keplernek a felvételei alapján.

MTI

A NASA bolygókutató részlege, a Jet Propulsion Laboratory (JPL) munkatársai az Astrophysical Journal online kiadásában közzétett tanulmányukban kizárólag olyan Föld méretű planétákra koncentráltak, amelyek központi csillaguk úgynevezett lakhatósági zónájában találhatók, azaz felszínükön mérsékelt hőmérsékleti viszonyok uralkodnak és folyékony víz létezhet - olvasható a Space.com (http://www.space.com/news/" target="_blank") űrkutatási portál hírei között.
   
Számításaik szerint a Naphoz hasonlatos csillagok 1,4-2,7 százaléka "birtokolhat" Föld-szerű planétákat. Ezek közül a legkisebb átmérője a Föld diaméterének 80 százalékát teheti ki, a legnagyobb pedig bolygónk "vastagságának" a kétszeresét éri el.
   
"Ez azt jelenti, hogy rengeteg Föld-szerű bolygó létezik galaxisunkban, legalább kétmilliárd ilyen planéta lehet a Tejútrendszerben" - hangsúlyozta Joseph Catanzarite, a JPL csillagásza. Mint hozzátette, ekkora szám esetében joggal feltételezhető, hogy a bolygók némelyikén lehet élet, de akár az intelligens életformák létezése sem kizárt.
   
"S ez csupán a Tejútrendszerben! A világegyetemben pedig mintegy ötvenmilliárd galaxis létezik" - mutatott rá Catanzarite.
   
A JPL számításai szerint a hozzánk legközelebbi, mindössze néhány tucat fényévre lévő száz Nap-szerű csillag közül mindössze kettő "rendelkezhet" Föld-szerű bolygókkal. Ám mint Catanzarite megjegyezte, az úgynevezett vörös törpék körül is keringhetnek "Földek".
   
A Föld méretű bolygókat meglehetősen nehéz úgynevezett fedési módszerrel észlelni, a csillag fényének az előtte elhaladó planéta által okozott parányi elhalványulását regisztrálva. A csillagászok ezért újabban az ilyen bolygókat a planétáknak egymásra gyakorolt gravitációs hatása révén próbálják "kiszúrni".
   
"Reményeim szerint egy napon ezek körül a napok körül felfedezünk lakható Földeket" - fogalmazott a tudós.
   
A vörös törpék kicsi, viszonylag hideg csillagok. Ezek a Világegyetem leggyakoribb csillagai, tömegük a Nap tömegének 7,5 százaléka és fele közé esik. Igen kevés fényt sugároznak ki, és annak is nagy része az infravörös tartományba esik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!