Külföld

2017.03.26. 11:30

Csernobilnál négyszer nagyobb nukleáris katasztrófát titkoltak el

Az eddig titkosított jelentések szerint az eltitkolták a legnagyobb nukleáris katasztrófát ami a hidegháború alatt történt. A sugárzás a mai napig rombolja az emberek egészségét.

Az 50 években Kazahsztánban történt egy nukleáris katasztrófa. Több, mint 600 ember került kórházba és 100 ezer ember egészségére volt hatással a detonáció. A sugárfertőzések száma négyszer több volt, mint Csernobilban. Sőt néhány gyerek a mai napig valamilyen születési rendelleneséggel születik miatta - írja a borsonline.hu.

Ezek után 1956 augusztusában történt szintén Kazahsztánban térségében a Szemipalatyinszkiban, ahol szovjet nukleáris fegyverekkel kísérleteztek, a nukleáris csapdék pedig elárasztotta a mindössze 160 kilóméterre fekvő iparvárost Oskement.

Szemipalatyinszkiban szovjet nukleáris fegyverekkel kísérleteztek Fotó: AFP

A most feltárt titkos jelentés rámutat, hogy a tudósok tisztában voltak a katasztrófával és annak mértékével, de a jelek szerint nem törődtek vele. A nukleáris tragédia, mint utóbb kiderült egész Kelet-Európát érintette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!