Külföld

2016.07.06. 18:00

Haranglábat avattak Kámaházán

Kámaháza – Szerdán avatták fel a több mint százéves, felújított szoknyás haranglábat a muravidéki településen.

Korosa Titanilla

A magyar-szlovén határ menti hetési község főutcáján található, műemléki védelem alatt álló harangláb az 1870-es években épült. Az első építmény még az utca túloldalán állt, majd később az útépítés miatt került mostani helyére 1975-ben. Az idő vasfoga már kikezdte a faszerkezetet, időszerűvé vált a felújítása. A munkálatok során a harangláb eredeti alapja és váza megmaradt, a deszkázást újította meg a lenti illetékességű vállalkozó. A felújítást a magyar Teleki László Alapítvány egy pályázatából sikerült megvalósítani.

A hetési településeken nagy becsben tartják a tájegység különlegességének számító haranglábakat. A kámaházi szoknyás harangláb az egyik legszebb közülük, hasonló található Pincén, Göntérházán és Domonkosfán is.

Az ünnepség vendégeit ajándékkal köszöntötték. Balról Horváth Ferenc, dr. Puskás Imre, Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője, mellette dr. Diószegi László
Fotó: Korosa Titanilla

Az avatón részt vett dr. Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára, Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, valamint dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója is.

Dr. Puskás Imre köszöntőjében arról beszélt: a magyar kormány felelősségének érzi, hogy a magyarság egészéért tegyen, és olyan ügyeket szolgáljon, melyek az egész nemzet megmaradását segítik. Ezért hozta létre a Rómer Flóris-tervet, amely a nevét a magyar régészet és művészettörténet megalapítójáról kapta, s melynek célja, hogy a Kárpát-medencében található magyar vonatkozású építészeti örökséget megmentse. A kormány minden évben 200 millió forinttal járul hozzá ezen értékek megóvásához, a forrásból a kámaháziak már részesülhettek.

Címkék#harangláb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!