Külföld

2009.05.20. 15:19

Halál a Himalája expedíción - lezuhant és szörnyethalt magyar csapat 39 éves orvosa (frissítve a baleset részleteivel 21:41)

ZH - Dr. Szabó Levente traumatológus, a "Magyarok a világ nyolcezresein" elnevezésű expedíciósorozat, illetve a 2009-es Manaslu-expedíció orvosa a csúcsról lefelé tartó út közben lezuhant és életét vesztette. Szabó Levente idén júniusban lett volna 40 éves.

zaol.hu

A tragédia hírét Vincze Szabolcs, az expedíció sajtófőnöke a hivatalosan is megerősítette.  Az orvos holttestét társai később megtalálták.

A hvg.hu értesülése szerint  Szabó Levente a 6800 méteren álló III-as táborba tartott vissza, amikor egy rossz lépés után kicsúszott, nem tudta megfogni magát jégcsákányával és lezuhant a hegy északnyugati falán.

Szabó Levente sebész, baleseti sebész és katasztrófa-katonaorvostan szakorvos volt, hobbija, szenvedélye a hegymászás, barlangászat, valamint a búvárkodás - írj a  WEBBeteg.

A magyar csapat orvosa1969. június 24-én született Máramarosszigeten (Románia). 1994-ben szerezte meg orvosi diplomáját a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Általános Orvosi Karán. 1995 óta dolgozott Magyarországon, 1996 óta magyar állampolgárként.

A miskolci Spider Speciális mentőcsoport orvosaként részt vett számos hazai illetve külföldi speciális mentésben (2001 India földrengés, 2003 Algéria földrengés, 2005 Indonézia szökőár).

A mostani, a "Magyarok a világ nyolcezresein" elnevezésű expedíciósorozat idén a magyarok által még meg nem mászott Manaslu (8156 méter, Himalája, Nepál) csúcsának meghódítását tűzte ki célul. Az útról Szabó Levente internetes naplót vezetett. Legutóbbi bejegyzése május 16-án született. 

Nagy veszteség Szabó Levente elvesztése - mondta a miskolci Spider Speciális Mentőcsoport vezetője, Lehóczki László az MTI-nek. Szabó Levente észt vett a speciális mentőcsoport összes olyan kutatásában, ahol még volt remény túlélőket találni, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. Barlangi mentőkkel végezte a feladatát, katasztrófa-orvos volt, mindenhol ott volt, ahol elkelt az emberi segítség - mesélte Lehóczki László, s hozzátette: Szabó Levente agyon sok beteg embert látott el, az indulása előtt épp erről beszélgettek. Akkor azt mondta, hogy "inkább a hegy győzze le, ne valamilyen betegség".

Lehóczki László úgy fogalmazott, egy jó szakembert és egy nagyon jó barátot vesztettek el. Szabó Leventét a repülőtérre is a mentőcsapat vitte az expedíció indulása előtt. Az orvos-hegymászó autója ott van még a kiképzőpályán, "június 4-én kellett volna menni érte a reptérre" - mondta az barát-munkatárs.

Az esti órákban megjelent közlés szerint a  fiatal orvos Erőss Zsolt és Barna Dániel társaságában május 19-én, helyi idő szerint hajnalban indult a világ nyolcadik legmagasabb hegycsúcsának, a 8156 méter magas Manaslu megmászásának. Erőss Zsolt és Barna Dániel elérte a csúcsot, Szabó Levente azonban fáradtság miatt nem jutott fel a Manaslura, a férfi a 6800 méteren álló táborba tartott vissza, amikor egy rossz lépés után kicsúszott, jégcsákányával nem tudta megfogni magát és lezuhant a hegy északnyugati falán.


Dr. Szabó Levenete netes naplója - Klikk ide! 

Magyarok a világ nyolcezresein

A  MANASLU expedícióról



Magyar hegymászók halálos balesetei külföldön*


1999. április 15. - Wiener Neustadt (Bécsújhely) járásban, Hohe Wand település területén hegymászás közben lezuhant és meghalt egy 29 éves soproni tanár.
    
2000. március 17. - Ausztriában, a Grossglockner környékén lavinaomlás áldozata lett három fiatal magyar alpinista.

2001. augusztus eleje - A Magas-Tátrában, a Nagy Tarpataki völgy sziklafalán szerencsétlenül járt egy 24 éves magyar hegymászó, aki kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe.
    
2001. október 17. - A Mount Everest meghódítása közben, 6400 méteres magasságban halálos balesetet szenvedett a Magyar Millenniumi Mount Everest Expedíció orvosa.
    
2002. március 26. - Az olaszországi Alpokban életét vesztette egy 47 éves magyar férfi, amikor gleccser-szakadékba zuhant.
    
2003. június 5. - Ausztriában életét vesztette egy 54 éves magyar állampolgárságú, de a stájerországi Liezenben élő férfi, aki hegyi túrára indult a Cousin-csúcsra, de hegymászás közben lezuhant.
    
2003. november 16.- Jordániában, a Vádi Rum sivatagban sziklamászás közben szakadékba zuhant egy magyar fiatalember, aki öt nappal később belehalt sérüléseibe.
    
2003. november 26. - Ausztria legmagasabb hegycsúcsánál, a Grossglöcknernél egy 30 éves magyar hegymászó 3600 méteres magasságban megcsúszott és lezuhant a hegyről.
    
2003. november 30. - Az ausztriai Stájerországban a Hochtor csúcs megmászására indult két magyar hegymászó közül az egyik 200 métert zuhanva az életét veszítette, míg a sziklafalon rekedt társát megmentették.
    
2005. május 8. - A felső-ausztriai Hallstatt közelében halálos balesetet szenvedett egy 38 éves szombathelyi férfi, amikor mintegy 1340 méteres magasságban, a Denevértábornak nevezett meredély felett elvesztette az egyensúlyát és húsz métert zuhant.
    
2007. február 12. - Az északkelet-olaszországi Belluno közelében két magyar alpinista életét vesztette hegymászás közben egy gleccserrepedés következtében.
   
2007. július 22. - Az alsó-ausztriai Neunkirchen környéki hegyekben halálos balesetet szenvedett egy magyar középiskolás. A szerencsétlenül járt tanuló 16 társával, egy tanár kíséretében túrázott, amikor lezuhant egy szakadékba.
    
2007. október 20. - A stájerországi Hochschwab hegységben egy magyar hegymászót maga alá temetett a lavina. Holttestét október 25-én találták meg.
    
2008. május 19. - Az ausztriai Rax-Alpokban, Reichenau közelében balesetben életét veszítette egy magyar hegymászónő.


*MTI összeállítás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!