Külföld

2015.06.18. 17:42

Görög adósság - Nincs megállapodás az Eurogroup ülésén

Nem született megállapodás a görög adósságválság ügyében az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek csütörtöki luxembourgi tanácskozásán - közölte Valdis Dombrovskis, az euró ügyeiért felelős európai bizottsági alelnök.

Twitter-bejegyzésében Valdis Dombrovskis hozzátette: a megállapodás elmaradása "erős jelzés" Görögország számára, hogy vegye komolyan a tárgyalásokat. Az Eurogroup, az eurózóna pénzügyminisztereinek testülete "bármely pillanatban" kész újra összeülni Dombrovskis szerint.

A testület elnöke, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter az ülés utáni sajtótájékoztatóján azt mondta, a megállapodás "még nincs a láthatáron", de elérése így is elképzelhető a június végi határidő lejárta előtt, ha a görög fél megfelelő elképzelésekkel áll elő. Igaz, már csak nagyon kevés idő maradt - jegyezte meg.

Tusk euróövezeti csúcsot hívott össze hétfő estére

Donald Tusk, az EU-országok állam-, illetve kormányfői testületének az elnöke hétfő estére összehívta az euróövezeti országok csúcsvezetőinek tanácskozását, miután csütörtökön Luxembourgban nem született megállapodás a görög adósságválság ügyében az eurózóna-országok pénzügyminiszterei között, az úgynevezett Eurogroup ülésén.

"Ideje, hogy sürgősen a legmagasabb politikai szinten vitassuk meg Görögország helyzetét" - állapította meg Tusk.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a csütörtöki Eurogroup-értekezlet utáni sajtótájékoztatón reményének adott hangot, hogy a görög vezetés a következő napokat felhasználja a megállapodáshoz szükséges, hiteles intézkedések elhatározására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!