Külföld

2015.08.02. 11:27

Globális migrációs válságra figyelmeztetett a francia és a brit belügyminiszter

Franciaország, Nagy-Britannia és egész Európa globális migrációs válsággal áll szemben, amelyet hosszú távon csak az Afrikából Európába érkezők számának csökkentésével lehet megoldani - írta vasárnapi közös cikkében Theresa May brit és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

Bálint Marcell/MTI

A brit The Telegraph és a francia Journal du Dimanche lapokban megjelent cikkben a két belügyminiszter közölte: országaik prioritásként kezelik a francia Calais kikötővárosában kialakult migránshelyzetet, és elkötelezettek a kérdés közös megoldása iránt. Egyúttal azonban leszögezték, hogy a calais-i helyzet egy tágabb, globális válság eredménye, ez utóbbit pedig nem tudja két ország megoldani.

May és Cazeneuve azt írták: Európa országai mindig is védelmet fognak nyújtani azoknak, akik valóban konfliktusok és üldöztetés elöl menekülnek, ugyanakkor "meg kell bontani a kapcsot a Földközi-tenger átlépése és az Európában gazdasági okokból való letelepedés között". Arra is emlékeztettek: országaik havonta 200 olyan embert toloncolnak haza, akik nem jogosultak menekültstátusra.

A két belügyminiszter kiemelte: kézre kell keríteni azokat a bűnözőket, akik arra ösztökélnek amúgy is kiszolgáltatott embereket, hogy megtegyék az Európába tartó veszélyes utazást, a migránsok számára pedig egyértelművé kell tenni az út kockázatait, illetve a visszatoloncolás eshetőségét.

Azonban végső, hosszú távú megoldást csak az Afrikából Európába tartók számának csökkenése jelenthet. "Sokan úgy tekintenek Európára, és különösen Nagy-Britanniára, mint ahol pénzügyi haszon várja őket. Nem ez a helyzet - nem arannyal vannak kikövezve az utcáink" - fogalmazott a közös cikkben a két belügyminiszter.

May és Cazeneuve szerint segíteni kell az afrikai országokat abban, hogy olyan gazdasági és társadalmi lehetőségeket teremtsenek, amelyek maradásra bírják az embereket; továbbá együtt kell működni az érintett országokkal az illegális migráció megfékezésében és a visszatoloncolás egyszerűbbé tételében. Ehhez a fejlesztési segélyek célzottabbá tételére és nagyobb befektetésekre van szükség - vélte a brit és a francia belügyminiszter.

A La Manche csatorna francia oldalán fekvő Calais-ban az utóbbi időben több ezer migráns próbált bejutni a Csatorna-alagút területére, hogy azon keresztül eljussanak Nagy-Britanniába. Cikkükben a két belügyminiszter hosszasan sorolták a calais-i válság megoldására hozott intézkedéseket, és azt hangoztatták, hogy úrrá lesznek a helyzeten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!