Külföld

2009.08.28. 04:11

Fidel Castro szerint az USA likvidálni akarja a venezuelai kormányt

Havanna - Fidel Castro szerint az Egyesült Államok arra törekszik, hogy felszámolja Hugo Chávez venezuelai elnök "forradalmi kormányát".

zaol.hu

A visszavonult kubai vezető csütörtökön egy hivatalos közleményben azt a véleményét is kifejezte, hogy Washington a Kolumbiával kötött támaszpontszerződéssel voltaképpen azt akarja elérni, hogy az amerikai haderő "lőtávolán belülre" kerüljön Dél-Amerika, vagyis hogy amerikai katonák néhány órán belül ott teremhessenek. 
    
Az Egyesült Államok nemrégiben Kolumbiával egy olyan elvi megállapodást kötött, amely szerint amerikai katonák hét kolumbiai támaszpontot igénybe vehetnek. Az indoklás szerint Washington azért küldhetné katonáit Kolumbiába, hogy azok segítsék a helyi fegyveres erőket a kábítószercsempészek és a gerillaszervezetek elleni harcban.
    
Castro cinikusnak minősítette ezt az érvelést, és szerinte az Egyesült Államok a Latin-Amerikában tevékenykedő szervezett bűnözés legnagyobb fegyverszállítója.
    
A közleményt egy nappal azt megelőzően hozták nyilvánosságra, hogy pénteken az argentínai Barilochéban ülnek össze a Dél-amerikai Nemzetek Uniójába (Unasur) tömörült tizenkét ország államfői, hogy - Álvaro Uribe kolumbiai elnök jelenlétében - tanulmányozzák Bogotá és Washington katonai megállapodását. 
    
Castro szerint az Egyesült Államok azért akarja a venezuelai bolivári forradalmat feltartóztatni, hogy ellenőrzése alá vonja a dél-amerikai ország gazdag kőolaj- és ásványkincseit, mert az amerikai "birodalom" nem akar versenyre kelni a hátsó udvarában feltörekvő gazdasági konkurenciával.


Forrás: MTI/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!