Külföld

2009.11.26. 09:37

Férfi volt a 2009-es Év Nője Argentínában

Buenos Aires - A transzneműek jogaiért vívott évtizedes küzdelme elismeréseként egy nővé operált férfit tüntetett ki Az Év Nője címmel szerdán az argentin parlament.

zaol.hu

A fiatal kora óta számtalan hátrányt és megaláztatást elszenvedő 54 éves Marcela Romero transzszexuálist 12 jelölt, köztük emberi jogi és környezetvédelmi aktivisták, írónők közül választotta ki a Buenos Aires-i képviselőház család- és gyermekügyi bizottsága; a testület elnöke szerint a díjjal azt a hosszú küzdelmet ismerték el, amelyet Romero a transzneműeket kriminalizáló törvények eltörléséért folytatott.
   
A díjátadón Marcela Romero felmutatta az őt nőnek elismerő személyi okmányát, amelyet több mint egy évtizeden át tartó jogi küzdelem és rengeteg megaláztatás után kapott meg. Elmondta, hogy számára nem létezett a demokrácia, fiatalkora óta számtalanszor bebörtönözték és tanulmányait sem folytathatta mássága miatt. Jelenleg emberbaráti tevékenységet folytat, egyebek közt Buenos Aires piroslámpás negyedeiben osztogat transzvesztitáknak óvszert és felvilágosító anyagokat.
   
A kitüntetés ünnepélyes átadásán a Chilében 1983-ban nővé operált Romero felszólította az argentin parlamentet, hogy a lehető leghamarabb fogadjon el törvényt azok jogegyenlőségének védelméről, akiknek nemi identitása nem esik egybe az okmányaikon szereplővel, és törölje el a transzvesztitizmust büntető jogszabályokat.
   
Az elismerést az elmúlt években olyanok kapták meg, mint María Teresa Dova fizikus, a nagy hadronütköztető egyik megalkotója, vagy Carolina Scotto, a filozófia doktora, a Córdobai Nemzeti Egyetem első női rektora.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!