Külföld

2011.07.13. 09:11

Ezekben az országokban a legkönnyebb drogokhoz jutni Európában

Dániában, Spanyolországban és Olaszországban jutnak legegyszerűbben kemény drogokhoz - például kokainhoz és heroinhoz - a fiatalok az Európai Bizottság minap közzétett jelentése szerint - közölte kedden az EUobserver című hírportál.

MTI

A közvélemény-kutatás során - amelyet 15 és 24 év közötti fiatalok körében készítettek - minden negyedik megkérdezett dán, olasz és spanyol fiatal fogalmazott úgy, hogy "nagyon könnyű" vagy "viszonylag könnyű" lenne 24 órán belül heroinhoz jutnia. Az említett országok vezetik a kokain-hozzáférési listát is: a megkérdezettek 40 százaléka állította, hogy könnyen megszerzi a szóban forgó kábítószert. Írország, Portugália és Nagy-Britannia is előkelő helyen áll e tekintetben az országok sorában.

Csehországban nem ilyen egyszerű a kemény drogokhoz való hozzáférés, ugyanakkor marihuánafogyasztásban a cseh fiatalok vezetik az európai uniós ranglistát - mutatott rá a jelentés. A megkérdezett csehek 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy könnyen jut kannabiszszármazékhoz, ez pedig a Hollandiában mért 69 százalékos eredményt is felülmúlja, ahol az erre kijelölt kávézókban szabadon forgalmazzák a marihuánát.

Körülbelül minden negyedik fiatal kipróbálta már a "füves cigarettát", és megoszlanak a vélemények annak betiltásával kapcsolatban: a hollandok 33 százaléka, míg a románoknak 87 százaléka tarja törvényellenesnek a fogyasztását. A túlnyomó többség szerint a heroint és a kokaint törvényellenessé kell tenni, de minden második ember véli úgy, hogy az alkalmi kokainhasználat nem jelent nagy kockázatot.

A közvélemény-kutatásból kiderült az is, hogy majdnem minden 18 év alatti "nagyon könnyen" jut szeszes italhoz annak ellenére, hogy a legtöbb országban törvényben tiltják a kiskorúak alkoholfogyasztását.

Az uniós fiatalok többsége állította, hogy még sosem használt szintetikus kábítószert, de a bizottsági jelentés hangsúlyozta, hogy az ilyen termékek száma megsokszorozódott: tavaly 41 új típus jelent meg a piacon.

Viviane Reding igazságügyi biztos hétfőn jelezte, hogy ősszel új szabályozásra tesz javaslatot a kábítószer-terjesztés megfékezése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!