Külföld

2016.03.18. 10:11

EU-török csúcs - Török kormányfő: nem alku kérdése a menekültválság megoldása

Törökország számára a menekültválság megoldása nem alku kérdése, hanem az értékek, a humanitárius értékek, valamint az európai értékek kérdése - jelentette ki pénteken Brüsszelben Ahmet Davutoglu török kormányfő az uniós állam- és kormányfőkkel a menekültválság megoldása érdekében folytatott tanácskozásra érkezve.

Gebauer Szabolcs/MTI

Hozzátette: Ankara ajánlata humanitárius célokat szolgál annak érdekében, hogy megállítsa a migrációs beáramlást.

A török miniszterelnök úgy véli, hogy Törökországnak és az uniónak ugyanazok a céljai: a migránsok megsegítése, különös tekintettel a szíriai menekültekre.

Elsősorban humanitárius kérdésekről folynak pénteken a brüsszeli tárgyalások, mert Törökország eddig 2,7 millió menekültet fogadott be anélkül, hogy bárkitől jelentősebb támogatást kapott volna - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy Törökország nem hagy fel a humanitárius megoldásokat szem előtt tartó politikájával.

Davutoglu reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások célra vezetőek lesznek, és megoldás születik a menekültkérdésben, valamint sikerül elmélyíteni az unió és Törökország kapcsolatát.

Elmondta: minden azt támasztja alá, milyen fontos a török-európai partnerség elmélyítése, valamint Törökország uniós tagsága. Nem csak Törökországnak fontos kérdés ez, hanem a nemzetközi problémák megoldása és a kontinens jövője szempontjából is - vélekedett a török miniszterelnök.

A politikus péntek délelőtt tárgyalóasztalhoz ül Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével és Mark Ruttével, az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Hollandia külügyminiszterével, hogy az EU vezetői az EU és Törökország között kötendő migrációs egyezményről tárgyaljanak.

Ezt követően kezdődik az uniós tagországok vezetőinek csúcsértekezlete a török kormányfő részvételével, hogy folytassák a folyamatban lévő tárgyalásaikat és megállapodásra jussanak az EU-török tervvel kapcsolatban a migrációs beáramlás megállítása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!