Külföld

2011.11.29. 18:24

Észak-Koszovó - A szerbek újabb úttorlaszt emeltek

Ismét könnygázgránátokat vetettek be a koszovói békefenntartók (KFOR) a tiltakozó észak-koszovói szerbek ellen Zubin Potok közelében, Jagnjenica településnél, amikor azok - a KFOR-katonák határozott figyelmeztetése ellenére - egy kamionról földet borítottak az úttestre.

MTI

A katonák hangosbeszélőn többször is figyelmeztették a szerbeket, hogy "lőni fognak, ha megkísérlik leborítani a rakományt az úttestre", mindennek azonban nem volt foganatja. A katonáktól körülbelül kétszáz méterre a szerbek újabb úttorlaszt létesítettek.

A KFOR hétfőn Jagnjenicénél szögesdróttal lezárta a Zubin Potok és Zvecan közötti utat, amire a szerbek kedden azzal válaszoltak, hogy kerülőutat létesítettek. 

A hétfői összecsapásokban körülbelül 35 szerb és 23 KFOR-katona, közöttük 10 osztrák békefenntartó sérült meg. Egy osztrák katona állapota súlyos.

Belgrádban másfél órás heves vita után kedden ismét félbeszakították a parlament Koszovó-ügyi bizottságának ülését, mert a kormány részéről senki nem volt jelen a tanácskozáson, másrészt pedig a bizottsághoz nem jutatták el a Belgrád és Pristina közötti tárgyalásokról szóló jelentést. A bizottság hétfőn kezdte meg a koszovói helyzet megvitatatását, amit alig kétórás ülésezés után félbeszakítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!