Külföld

2009.07.06. 04:34

Elsöprő győzelmet aratott a bolgár ellenzék a részeredmények szerint

Szófia - A szavazatok 40,75 százalékával elsöprő győzelmet aratott a jobbközép ellenzéki GERB párt Bulgáriában a parlamenti választásokon - derült ki a voksok több mint kétharmadának feldolgozottsága alapján közzétett részeredményekből hétfő hajnalban.

zaol.hu

Az eddig hatalmon lévő szocialisták a voksoknak mindössze 17,96 százalékát kapták, koalíciós partnerük, a török kisebbséget képviselő DPSZ pedig 13,31 százalékot ért el vasárnap.
    
A részeredmények szerint további három párt - az ultranacionalista Ataka, a konzervatív Kék Koalíció és a populista Rend, Jog és Igazság párt - lépte át a parlamentbe kerüléshez szükséges négyszázalékos küszöböt.
    
A részvételi arány meghaladta a 60,2 százalék volt.
    
A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű, alig három éve alapított jobboldali, polgári párt vezetője Bojko Boriszov, Szófia főpolgármestere. Boriszov közölte: minél gyorsabban meg akarja alakítani kormányát. 
    
A kormányalakításhoz azonban a GERB-nek koalíciós partnerre lesz szüksége. Elemzők szerint elképzelhető szövetséges lehet a Kék Koalíció, amelynek vezetői már jelezték is: készen állnak "helyreállítani a reformer, európai erők többségét" a bolgár parlamentben.


Forrás: MTI/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!