Külföld

2011.11.19. 17:54

Elfogták Kadhafi fiát, Szeif al-Iszlámot Líbiában (frissítve)

Hazájában állítják bíróság elé Szeif al-Iszlámot, Kadhafi egykori líbiai vezető szombaton elfogott fiát - jelentette ki a brit hírügynökségnek Tripoliban Mahmúd Sammam líbiai tájékoztatási miniszter.

MTI

Az új líbiai vezetés képviselője úgy fogalmazott, hogy "ez már a líbiai dráma záró fejezete". Hangsúlyozta, hogy a második legidősebb Kadhafi fiút Líbiában fogják majd perbe, és a líbiai törvények alapján vonják majd felelősségre bűneiért.
   
Eközben a Free Libya tévéadó egy fényképet mutatott be az elfogott Kadhafi fiúról. A képen félig fekvő helyzetben látható Szeif al-Iszlám, jobb kezének ujjai gézzel vannak bekötözve, lábait takaró fedi.
   
Apjához hasonlóan Szeif al-Iszlámot is emberiesség elleni bűnökkel vádolta meg a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC), mert feltételezhetően szerepe volt a februárban kezdődött Kadhafi-ellenes tüntetések egyes résztvevőinek meggyilkolásában. A brit hírügynökség úgy értesült, hogy a líbiaiak korábbi állítólagos bűnökért is felelősségre akarják őt vonni.
   
A líbiai tájékoztatási miniszter kijelentette, hogy folytatódik a hajsza Abdullah asz-Szenússzi, a líbiai titkosszolgálat egykori vezetője után. "Addig vadászunk rá, amíg el nem fogjuk vagy meg nem öljük őt" - szögezte le. Az ICC idén júniusban adott ki elfogató parancsot Kadhafi, a fia, Szeif al-Iszlám és Abdullah asz-Szenússzi, a líbiai titkosszolgálat akkori vezetője ellen.
   
Luis Moreno Ocampo, az ICC főügyésze Hágában bejelentette, a jövő héten Líbiába utazik, hogy tárgyalásokat folytasson az átmeneti kormány képviselőivel a Kadhafi fiú perbe fogásáról. Emlékeztetett arra, hogy a nemzeti kormányoknak jogában áll, hogy maguk vonják felelősségre háborús bűnöket elkövető állampolgáraikat. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy Kadhafi fia számára tisztességes eljárást biztosítanak, és ugyanazon vádak alapján fogják majd perbe, amelyek alapján az ICC is felelősségre vonná őt. A főügyész szerint "jó hír, hogy Szeif al-Iszlámot őrizetbe vették, hogy életben van, és bíróság elé fogják állítani".
   
A líbiai igazságügyi miniszter bejelentette, Tripoli nem ellenzi, hogy külföldi megfigyelők is részt vegyenek a Kadhafi fiú ügyének tárgyalásán. Mohamed al-Alagi közölte, hogy Líbia a per idején egyeztetni fogja tevékenységét az ICC-vel.



Kora délutáni beszámolónk szombaton:

Elfogták az átmeneti líbiai vezetés fegyveresei Szeif al-Iszlám Kadhafit, Moammer el-Kadhafi néhai líbiai diktátor szökésben lévő fiát, akit egykor Kadhafi lehetséges utódjaként emlegettek - jelentette be szombaton az arab ország igazságügy-minisztere.
Tájékoztatása szerint Szeif al-Iszlámot Líbia déli részén vették őrizetbe.
   
A Reuters brit hírügynökség úgy értesült, hogy Kadhafi fiát a Tripolitól 650 kilométerre délre fekvő Obari városa mellett fogták el testőreivel együtt, de az előző rendszer egyetlen más magas rangú tisztségviselője sem volt velük. Szeif al-Iszlámot a nyugat-líbiai Zintán városból érkező fegyveresek kerítették kézre.
   
Ez utóbbiak egyik vezetője az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy Szeif al-Iszlámot Zintánba vitték, s az ország ideiglenes vezetésén, az Átmeneti Nemzeti Tanácson múlik, hol állítják bíróság elé. Szeif al-Iszlámmal együtt elfogták a Kadhafi fiú két testőrét is, akik megpróbálták kicsempészi az országból - tette hozzá.
   
Szeif al-Iszlám Kadhafi utolsó fia, akinek sorsa még tisztázatlan volt.
   
Szeif al-Iszlámot a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús és emberiesség elleni bűnök miatt körözi. Az ICC június 27-én adott ki ellene elfogató parancsot, apjával és a líbiai titkosszolgálat akkori vezetőjével, Abdullah asz-Szenússzival egyetemben. Kadhafi október 20-án Szirtben halt meg, amikor őrizetbe vették az ÁNT fegyveresei, Szenússzit viszont továbbra sem találják.
   
Szeif al-Iszlám az elmúlt években a Nyugat kegyeibe férkőzte magát azzal, hogy liberális reformerként tüntette fel magát - a líbiai helyzet ismerői pedig egy ideig Kadhafi lehetséges utódjaként emlegették -, de radikálisan változott a megítélése, miután támogatta apja brutális fellépését a Kadhafi 42 éves uralma ellen az év elején fellázadt ellenzékiekkel szemben. A Kadhafi fiú bujkálni kezdett azután, hogy Tripoli augusztus végén a felkelők kezére került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!