Külföld

2015.12.18. 13:24

Csődbe ment Ukrajna

Ukrajna nem fizeti vissza Oroszországnak a december 20-án esedékes 3 milliárd dolláros kötvénylejáratot - jelentette be Arszenij Jacenyuk ukrán kormányfő pénteken. Ezzel az ország technikailag államcsődbe került.

Oroszország két évvel ezelőtt, nem sokkal a Janukovics-rezsim bukása előtt adott 3 milliárd dolláros kölcsönt Kijevnek, melyet már akkor is a csőd fenyegetett. Az utóbbi hetekben az oroszok tettek egy kompromisszumos javaslatot a lejárat átütemezésére, azonban a fő feltételük az volt, hogy az IMF, az Európai Unió vagy az USA vállaljon garanciát a hitel visszafizetésére. Erről azonban nem sikerült megegyezni.

Az egy másik kérdés, hogy az ukrán kormány most nem akar, vagy nem tud fizetni, de ez a csőd szempontjából lényegtelen. Oroszország idén nyáron elutasította, hogy részt vegyen az ukrán adósság-átütemezésben. Akkor a magánhitelezőkkel hosszas alkudozás után sikerült megállapodni. Jacenyuk bejelentése szerint most addig befagyasztja az összeg visszafizetését Ukrajna, amíg az oroszok nem egyeznek bele az átütemezésbe vagy nem lesz bírósági döntés arról, hogy fizetniük kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!