Külföld

2012.03.06. 15:54

Chipsadót tervez az ENSZ

A kalóriadús üdítőitalokra és az ugyancsak hizlaló, silány minőségű ételekre (junk food) kirótt különadóval vetne véget az egészségtelen táplálkozásnak a gazdag országokban az ENSZ táplálkozási jelentéstevője, Olivier de Schutter, aki megtiltaná azt is, hogy az agráripar levonhassa adójából a zsírban, cukorban és sóban gazdag készételek széleskörű reklámozásának költségeit.

MTI

A fejlett ipari államok táplálkozási helyzetéről szóló, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén kedden Genfben beterjesztett jelentésében a szakember bírálja, hogy sok országban a szubvenciók és más agrártámogatások rendszere legalábbis közvetve a potenciálisan egészségtelen élelmiszerek tömeggyártását és -értékesítését ösztönzi, ahelyett, hogy a friss és tápanyagban gazdag ételek fogyasztását támogatná.

A jelentéstevő szerint végső soron az adófizetők állják annak költségét, hogy ipari úton előállított élelmiszerrel árasztják el a piacokat, miközben ahhoz viszonyítva túlságosan drága az olyan egészséges táplálék, mint a gyümölcs vagy a zöldség. Míg az ipar levonhatja marketingköltségeit az adóból, a táplálkozással összefüggő betegségek terjedése egyre növeli az egészségügyi kiadásokat, aminek terhét az adófizetőknek is viselniük kell - érvel a szakember.

Az ENSZ táplálkozási főszakértője szerint az agrárszubvenciók rendszere az egyik oka annak is, hogy egyre tágul a táplálkozási szakadék a szegény és a gazdag országok között - míg a világ lakosságának egy része éhezésre van ítélve, az iparosodott országokban milliók esznek a kelleténél többet és főleg egészségtelenebbet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!