Külföld

2011.07.06. 15:49

Botrányba fulladt a Leopard-ügy a német parlamentben

Botrányba fulladt a Szaúd-Arábiának tervezett harckocsieladás rendkívüli vitája szerdán a német parlamentben. A Merkel-kormány ugyanis a teljes hallgatást választotta, miközben az ellenzéki pártok a tervezett ügyletet törvénytelennek nevezték, és a koalíciót hazugsággal vádolták.

MTI

Az állítólag már nyélbe ütött fegyvereladásról elsőként a Der Spiegel számolt be legfrissebb számában. A rendszerint jól értesült hetilap szerint a Merkel-kormány engedélyezte, hogy Leopard típusú harckocsikat adjanak el Szaúd-Arábiának. Az újság szerint a kancellár vezette nemzetbiztonsági tanács már a múlt héten meghozta erre vonatkozó döntését, amely 200 Leopard 2 típusú harckocsi eladására terjed ki. Az ügylet csaknem 2 milliárdos, és értesülések szerint Rijád az első 44 harckocsit hamarosan meg is kaphatja.
   
A rendkívüli parlamenti vitát az ellenzék kezdeményezte. A szociáldemokraták, a Zöldek és a Baloldal pártja nem csupán a fegyverszállítás tényét kifogásolták, hanem azt is, hogy a kormány minderről teljesen titokban - a parlament teljes megkerülésével - döntött.
   
A kormánykoalíció képviselője a tényleges ügyletről ezúttal sem volt hajlandó egy szót sem mondani. Hans-Joachim Otto, a gazdasági minisztérium parlamenti államminisztere arra hivatkozott, hogy a nemzetbiztonsági tanács ülései, illetve az azokon született döntések mindig is titkosak voltak, így a kormány most sem tájékoztathat azokról. A tervezett harckocsieladást ugyanakkor nem cáfolta, sőt emlékeztetett arra, hogy Németország már a korábbi kormányok idején is adott el fegyvereket Szaúd-Arábiának. Példaként hozta fel a volt kancellár, Gerhard Schröder vezette, korábbi szociáldemokrata-zöld kormányt, amely - mint utalt rá - 260 millió euró értékben adott el fegyvereket Rijádnak. Szakértők ugyanakkor rámutattak: a mostanihoz hasonló méretű, Szaúd-Arábiába irányuló német fegyverszállításra eddig még nem került sor.
   
Az ellenzéki pártok arra emlékeztettek, hogy a Németországban hosszú ideje érvényben lévő íratlan szabályok szerint tilos mindenfajta fegyverszállítás háborús övezetbe. Rámutattak arra: a Merkel-kormány annak a szaúdi rendszernek ad el korszerű harckocsikat, amely a közelmúltban közreműködött a bahreini uralkodóház elleni tiltakozó megmozdulások leverésében. Ilyen körülmények között az észak-afrikai szabadságmozgalmak támogatásával kapcsolatos német kormányzati nyilatkozatok üres és hazug szólamnak számítanak - érvelt az ellenzék, amely szerint a kormány közvetve segédkezet nyújt a rijádi rezsimnek az emberi jogok megsértéséhez.
   
A Süddeutsche Zeitung értesülése szerint a Merkel-kormány a döntés előtt konzultált Washingtonnal és Jeruzsálemmel is, és a harckocsik eladását állítólag sem az Egyesült Államok, sem Izrael nem ellenezte. Közvetve erre hivatkozott a parlamenti vitában a kormány képviselője is, azt hangoztatva, hogy a szállítások a szövetségesek érdekeinek figyelembe vételével történnek majd. Ezek az érdekek pedig a Közel-, illetve a Közép-Keletre is kiterjednek - érvelt az államminiszter, aki Szaúd-Arábiát a terrorizmus elleni harcban fontos partnernek nevezte.
   
Az érvényben lévő fegyverszállítási törvények szerint a kormányzati döntést a parlament nem akadályozhatja meg. A kialakult és botránnyá fajult - vita azonban megfigyelők szerint súlyosan árt az észak-afrikai szabadságmozgalmakat felkaroló Merkel-kormány tekintélyének. A Szaúd-Arábiának tervezett fegyverszállítást - elsősorban a címzett miatt - erős fenntartással fogadta jó néhány konzervatív kormánypárti képviselő is, és az ügyletet élesen bírálták a katolikus, valamint az evangélikus egyház képviselői is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!