Külföld

2011.11.29. 15:39

Betörtek a teheráni brit követségre

Radikális iráni diákok hatoltak be kedden Teheránban két brit követségi épületbe, betörték az ablakokat, gyújtópalackokat dobáltak és elégették a brit nemzeti lobogót tiltakozásul amiatt, hogy London büntetőintézkedéseket rendelt Teherán ellen ez utóbbi atomprogramja miatt. A brit, az olasz és a francia diplomácia élesen elítélte a történteket.

MTI

A Mehr félhivatalos iráni hírügynökség szerint a tüntetők túszul ejtettek hat követségi alkalmazottat a Teherán északi részén fekvő egyik épületben, de a hírügynökség néhány perccel később magyarázat nélkül visszavonta a hírt honlapjáról. A megostromolt épületet a brit nagykövetség korábban nyáron használta, az utóbbi években pedig diplomatákat szállásoltak el benne, de megőrizte területen kívüliségét.

A teheráni brit nagykövetségnek a belvárosban fekvő fő épülete előtt több százan tüntettek, majd a tömegből kivált egy több tucat fős csoport, amely a külképviselet kapuján átmászva behatolt az épületbe.

A Mehr szerint a tüntetők eltávolították és elégették a brit lobogót, a helyére pedig az iránit húzták fel. Az iráni állami televízió képes híradása szerint a behatolók az épületben köveket és gyújtópalackokat dobáltak, egyikük pedig II. Erzsébet brit uralkodó bekeretezett képét lengette. Az épületből helyenként füst emelkedett a magasba.

A követségfoglalók az általuk kémfészeknek titulált brit külképviselet bezárását követelték. Ugyanezzel a jelzővel illeték 1979-ben radikális iráni diákok az általuk elfoglalt teheráni amerikai nagykövetséget is.

A brit külügyminisztérium közleményében mélységes felháborodásának adott hangot a történtek miatt, amelyeket teljesen elfogadhatatlannak nevezett és elítélt. A tárca szerint a helyzet még képlékeny, a részletek még csak most derülnek ki. A minisztérium hangsúlyozta, hogy az iráni kormánynak a nemzetközi jog értelmében kötelessége megvédeni a diplomatákat, London pedig azt várja, hogy az iráni kormány ellenőrzése alá vonja a helyzetet és szavatolja a követségi alkalmazottak biztonságát.

Alain Juppé francia külügyminiszter és az olasz külügyminisztérium közleményben szintén mélységesen elítélte a követségfoglalást.

Az iráni rohamrendőrök később kiterelték a követségfoglalókat az épületből, a radikális diákok azonban az iráni tévé szerint az erős rendőri jelenlét dacára este ismét behatoltak a külképviseletre. A rendőrség könnygázt vetett be a tömeg feloszlatására.

Egy iráni tisztségviselő a Reuters brit hírügynökségnek azt állította, nem az iráni kormány tervelte ki a brit nagykövetség elfoglalását.

Nagy-Britannia múlt hétfőn új pénzügyi szankciókat vezetett be Irán, megtiltva a brit pénzügyi intézményeknek, hogy üzletet kössenek iráni partnereikkel, beleértve az iráni központi bankot is - közölte a brit pénzügyminisztérium. A szankciókat válaszul hozták meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbbi jelentésére, amely megkérdőjelezi Teherán atomprogramjának békés jellegét.

Válaszul az iráni parlament vasárnap leszűkítette az ország diplomáciai és gazdasági kapcsolatait Nagy-Britanniával. A kapcsolatokat lefokozó törvényjavaslat elvben mondja ki ezt. A képviselők vitát kezdtek a meghozandó konkrét intézkedésekről, amelyek között bizonyosan fog szerepelni az iráni nagykövet Londonból való hazahívása. A törvény tervezetét a külügyminisztérium készítette el, és eszerint "két héten belül lefokozzák a diplomáciai kapcsolatokat ügyvivői szintre, valamint minimálisra csökkentik a kereskedelmi és egyéb gazdasági kapcsolatokat".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!