Külföld

2016.12.21. 12:40

Berlini merénylet: tunéziai elkövetőt keresnek egy megtalált igazolvány alapján

Megtalálták a hétfői berlini gázolásos merénylet feltételezett elkövetőjének egy igazolványát, a kamion vezetőfülkéjében fellelt dokumentum szerint az elkövető tunéziai állampolgár lehet, aki ellen rövidesen országos körözést adhatnak ki - jelentette szerdán a Der Spiegel.

A német magazin hírportálján közölt értesülés szerint egy Anis A. névre kiállított igazolványt találtak, amely tanúsítja, hogy az illető az úgynevezett befogadott menedékjogi státussal rendelkezik.

Az igazolvány szerint Anis A. 1992-ben született Tataouine városában. A Der Spiegel szerint a nyomozók kezdeményezték a szövetségi legfőbb ügyészségnél, hogy rendelje el a férfi országos körözését.

(Forrás: Facebook)

Az Allgemeine Zeitung című mainzi lap szerint már el is kezdték a nem nyilvános, országos körözést. A dokumentumot a német-holland határnál, Észak-Rajna-Vesztfália tartományban fekvő Kleve járásban adták ki.

Egy rendőrségi szóvivő a dpa hírügynökségnek azt mondta, hogy hamarosan "intézkedéseket" tesznek Észak-Rajna-Vesztfáliában.

Az ARD országos köztelevíziónak úgy tudja, a nyomozás szálai a radikális iszlamizmus leginkább elterjedt németországi irányzata, a szalafizmus szubkultúrájába vezetnek, amelynek központja éppen Észak-Rajna-Vesztfália.

A Bild című lap szerint a rendőrség ismeri a tunéziai származású gyanúsítottat, a veszélyes iszlamisták nyilvántartásában szerepel. Több útlevele is van, 21-23 év közötti. Eljárást is indítottak már ellene testi sértés miatt, de az ügy nem jutott el a vádemelésig, mert a férfi eltűnt.

A rendőrség az Allgemeine Zeitung szerint is ismeri a gyanúsítottat, a lap értesülése szerint az illetőt összesen négy személyazonosságon tartják nyilván.

A Berliner Zeitung szerint a körözött tunéziainak testi sértés és súlyos testi sértés miatt is volt már dolga a hatóságokkal, és a keresésére indult rendőröknek azt az utasítást adták, hogy óvatosan járjanak el.

Közben a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság biztonsági forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a támadó megsebesülhetett, ezért a rendőrök megkezdték valamennyi berlini és Brandenburg tartományi kórház átkutatását. Az RBB szerint egy embert kora reggel őrizetbe vettek, de már el is engedték, mert kiderült, hogy nincs köze a támadáshoz.

Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy kamion belegázolt a tömegbe, tizenketten meghaltak, csaknem félszázan megsérültek, többen súlyosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!